České startupy bodují i v medicíně

V minulém čísle newsletteru jsme psali o úspěšných startupech, které zdomácněly v internetovém prostředí a pomáhají klientům vytěžit maximum z virtuálního světa. Dnes bude řeč o začínajících podnikatelských projektech, které působí ve zdravotnictví, tedy oblasti, která se dotýká každého z nás. A nepochybně má růstový potenciál.

České startupy bodují i v medicíně

Platforma kompenzující nedostatek lůžek

Jedním z nejviditelnějších startupů v sektoru zdravotnictví je Cera. Česko-britský projekt podnikatele Martina Sachy (bývalého CEO rozvozové služby Rohlik.cz) reaguje na neudržitelné britské zdravotnictví, které trpí nedostatkem volných lůžek v nemocnicích. Platforma klientům v Británii garantuje, že ošetřovatel, sestra nebo lékař bude k dispozici doma u pacienta do čtyř hodin. Propojení zajišťují moderní technologie, prostřednictvím kterých mohou například členové rodiny získávat informace o blízké osobně a posílat zprávy ošetřovatelům.

Cera staví na statistice, že počet britských seniorů vyžadujících zdravotní péči se do roku 2030 zdvojnásobí na 8 milionů! Nelze se tedy divit, že jen půl roku od svého vzniku získala už druhou investici, a to ve výši zhruba 44 milionů korun. Díky kapitálu chce nyní firma začít experimentovat s umělou inteligencí, která by měla pomoci předpovídat budoucí zdravotní stav pacienta na základě sledování jeho fyziologických parametrů.

Náramek pro duševně nemocné

Ve stádiu námluv s investory se aktuálně nachází startup Mindpax s aplikací pro duševně nemocné. Hlavním produktem společnosti je nenápadný náramek, který odesílá přes mobil nebo základnu se SIM kartou informace o pohybu pacienta a jeho spánku. Podle nich lze zjistit, zda se jeho stav nezhoršuje. Informace se poté vyhodnocují a zasílají zdravotníkům. Mindpax chce ještě letos podat v Německu žádost o patent na algoritmus, který z dílčích naměřených hodnot vytváří souhrnný index. Jakmile se tento ukazatel dostane do červených hodnot, upozorní zdravotníky, aby si pacienta objednali a zavčas upravili léčbu.

Mindpax loni uspěl v pražském kole soutěže startupů Seedstars. Letos je jedním z deseti finalistů evropského regionálního kola soutěže Startup World Cup. Technologicky firma spolupracuje s Vodafonem a Microsoftem. Rozjezd financuje český investiční fond Redwood Capital. Českým vědeckým partnerem je Národní ústav duševního zdraví. Nově Mindpax zahrnula do své nabídky crowdfundingová investiční platforma Fundlift. Zde firma od investorů z řad veřejnosti požaduje celkem 3,5 milionu korun výměnou za tříleté konvertibilní dluhopisy.

Projektový lídr a finanční specialista firmy Pavel Nevický v roce 2016 řekl, že za pět let vidí Mindpax jako etablovaný produkt v psychiatrické péči, který bude proplácený zdravotními pojišťovnami na pěti velkých trzích a využíván stovkou tisíc pacientů.

K lékaři virtuálně

Nemalé cíle má také online zdravotní poradna uLékaře.cz, která se považuje za průkopníka v oblasti telemedicíny, jež má „zefektivnit a zkvalitnit české zdravotnictví“. Odborné lékařské poradenství včetně možnosti přímého objednání do vhodného zdravotnického zařízení zprostředkovává tým téměř 200 lékařů včetně desítek specialistů, kteří obslouží průměrně 3 500 uživatelů měsíčně. Lékaři jsou pacientům k dispozici nonstop na webu, ale i skrze mobilní aplikaci dostupnou pro iOS i Android. Služba chce mít do tří let 10 milionů pacientů.

Portál uLékaře.cz vznikl v roce 2011, od té doby se z něj údajně stala nejnavštěvovanější stránka o zdraví v České republice. Důvěru do ní vložil Jakub Havrlant a investiční skupina Rockaway. Havrlant není ve startupech žádný nováček. Začal už v roce 2007 se svým serverem Bezrealitky.cz, se kterým ve stejném roce vyhrál Startup roku. Nezbývá než doufat, že jím podporovaný portál se nechystá pacienty přes internet i operovat. I když, kdo ví…

Nadějné startupové zdravotnictví

Každopádně je jasné, že zdravotnictví je a bude pro české startupy zajímavou a atraktivní oblastí. A je atraktivní i pro světové giganty. Globální poskytovatel IT technologií Ness Technologies se například spojil s Evropským institutem pro inovace a technologie v oblasti zdravotnictví (EIT Health), aby vyhlásil soutěž o nejlepší startupy v tomto oboru.

V soutěži bude oceněno i 20 českých zdravotnických startupů. Vítěz, tedy nejprogresivnější startup v oblasti zdravotnictví, získá až 50 000 eur na financování svého podnikatelského nápadu. Výsledky budeme znát v průběhu května. Už nyní však můžeme říci, že Češi mají v oblasti zdravotnictví spoustu nápadů a řada z nich se uchytila i ve světě.