Rok korelovaných ztrát

Pohled na investiční portfolia byl v roce 2022 neveselý bez ohledu na to, kam se člověk podíval. Výrazně ztrácely akcie i dluhopisy, dvě nejvýznamnější investiční třídy aktiv. Pokud jste někdy otevřeli investiční učebnici, velmi pravděpodobně jste narazili na slovní spojení vzorové portfolio 60/40. To reprezentuje 60 % akcií a 40 % dluhopisů. Investiční filozofie spočívá v tom, že toto smíšené portfolio by mělo fungovat se vzájemně zápornou korelací obou složek.

Naše ČSOB Bohatství je poskládáno zrcadlově opačně, ale logika je zde stejná. Když ekonomika roste, firmám se daří a rostou jejich zisky, odráží se to na vzlínajících cenách akcií. V takovém prostředí mají centrální banky tendenci zpřísňovat měnovou politiku, což negativně dopadá na ceny dluhopisů. Ty potom zaostávají, stagnují, anebo dokonce ztrácejí na ceně a celkově hrají roli nudného aktiva. Když však přichází recese, vztah se otočí a role dluhopisů je pro výkonnost portfolií zásadní. Akcie se propadají, dluhopisy těží z uvolňující se měnové politiky centrálních bank, a nejen že jsou stabilní kotvou portfolia, ale jejich cena dokonce roste.

Jak dopadl loňský rok? Americký index S&P 500 odepsal necelých 20 %, evropský index Stoxx 600 13 %, značné a obdobně vysoké ztráty byly vidět na dluhopisech všech kategorií i geografických regionů. Ať už šlo o dluhopisy vládní (české, evropské, americké) či korporátní. Svoji roli sehrála i takzvaná durace, obecně lze říct, že čím delší splatnost pevně úročených dluhopisů, tím větší ztráty přišly v reakci na zpřísňující se kroky centrálních bank.

Vzorové smíšené portfolio 60/40 výrazně ztratilo, prakticky bez ohledu na měnu. Naposledy investiční svět spatřil takto špatnou dvoucifernou (ne)výkonnost akcií i dluhopisů v jednom roce ve třicátých letech dvacátého století. To není překlep, opravdu to vypadá na událost přicházející naprosto výjimečně, párkrát za století! Je sklenice poloprázdná, nebo poloplná? Loni byla poloprázdná, ale rovněž se tím ukázal příslib lepších zítřků.

Kdy tedy lepší zítřky mohou přijít a co nás může čekat v letošním roce? Nenalhávejme si, ekonomické problémy jsou vážné po celém světě. Amerika má svůj inflační vrchol za sebou, nicméně Fed se jen tak nezastaví. Evropa sice zvládá zimu díky úsporám energií, přenastavení energetických toků je ale běh na dlouhou trať. Čína se po třech letech života v karanténách divoce otevírá světu, což přináší další otazníky pro vývoj pružnosti dodavatelských řetězců, spotřeby energií i inflace.

Nejvýnosnějšími fondy z naší nabídky byly ty nejvíce zaměřené na peněžní trh, případně velmi krátké dluhopisy, zatímco smíšené, akciové, ale i dluhopisové s delší durací výrazně ztrácely. Jak je vidět, situace odpovídá tomu, že svět se otočil vzhůru nohama a s sebou vzal i logiku investic. Dlouhodobě však víme, že investice by měly přinášet nejvíce ve své akciové podobě, o něco méně v dluhopisech s delší splatností. Samozřejmě s kolísavostí rizikovějším investicím vlastní. Nepochybuji, že i letos bude zvýšená volatilita pokračovat, možná ponejvíce v prvním pololetí.

Až se uklidní inflace, uklidní se také centrální banky a dluhopisové složky portfolií začnou přinášet výnosy, za které by se možná nemuselo stydět ani leckteré akciové portfolio. Volatilitu bychom tedy měli brát jako příležitost k postupnému přeinvestování z krátkodobých investic a depozitních produktů do smíšených fondů podle investorova rizikového profilu, eventuelně k pravidelnému investování do čistě akciových fondů. Do nového roku přeji investorům pevné nervy a vizi dlouhodobého horizontu!