Procestujte svět se sluchátky na uších

Slyšíte to? S blížícím se létem nás volají dálky. Ne všichni si vezmou 2 roky prázdnin, aby poznali celý svět na vlastní kůži, tak co ho procestovat alespoň s osvědčenými i zbrusu novými podcasty?

Cestovatelské podcasty vás vezmou na místa, kde jste možná ještě nebyli. Mnohé z nich nabízejí také přidanou hodnotu: tipy, triky, zkušenosti a setkání se zajímavými osobnostmi.

Casablanca je nejen populární podcast Českého rozhlasu, ale především neuvěřitelný koktejl všeho, co si můžete představit pod pojmem dálky a dobrodružství. Můžete ochutnat rum na pláži karibského ostrova Svatý Martin nebo kempovat v Tasmánii. V podcastu se ale také setkáte s osobnostmi jako Josef Rakoncaj – první Čech, který stanul na druhé nejvyšší hoře světa K2. Nebo zjistíte, jaké to je, když šestičlenná rodina opustí vše zaběhnuté, nastěhuje se do obytného auta a již třetím rokem cestuje a užívá si nomádského života.

Podcast Travel Bible by neměl uniknout nikomu, kdo hledá inspiraci a praktické tipy na cesty. Kromě vyprávění o zajímavých zemích, jako je třeba Grónsko, se zde dozvíte například o tom, že Erasmus není jedinou cestou, jak studovat v zahraničí, a o skvělých tipech, jak zvládnout cestování s dětmi, o možnostech dobrovolničení nebo třeba jak přežít na pustém ostrově.

Za poslech stojí i podcast Kousek Rakouska. Že jste tam byli už mockrát? Jižní sousedé nám mohou nabídnout daleko víc, než tušíme. Najdete zde tipy na gurmánské zážitky, koupání v průzračných jezerech, romantickou dovolenou, ale také na výšlap na kolech.

Pozoruhodný počin je podcast Road Wide Open. Sám sebe představuje jako „neseriózní“, ale stoprocentně má co říci. Cílovkou jsou dobrodruzi, které baví nekonvenční cestování a rádi občas riskují. Najdete zde příběhy a rozhovory s cestovateli, kteří ve svých vyprávěních inspirují, motivují, ale občas i varují. Co byste řekli na výlet na kolech z Kanady až do Chile, běhání ve vysokých horách nebo cestování stopem a přespávání u místních lidí?

Poutník je podcast novináře Víta Pohanky, který dříve působil jako zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Belgii, USA či v Polsku a pro BBC dělal zpravodajství z Balkánu nebo Iráku. Ve svých krátkých rozhovorech vás přenese nejen do zahraničí, ale provede i zajímavými místy v tuzemsku. Bonus zcela jistě je, že podcasty nabízejí historii navštívených míst a nahlédnutí do života odlišných kultur. Jako správný novinářský matador autor přidává i úvahy o současné politické situaci ve světě či jiných aktuálních problémech.