Fed jde s prakem na mamuta

Jaroslav Vybíral, hlavní stratég ČSOB Asset Management, a.s.
HN, 10. 1. 2022

Se začátkem roku přichází poptávka po „oprášení křišťálové koule“. Přestože předpovídat budoucnost neumí nikdo, troufnu si na tři klíčové body, které podle mě rozhodnou o většině našich portfolií i v letošním roce.

Smiřme se s tím, že covid-19 a jeho další varianty zde budou v pesimistické verzi donekonečna, v té realistické ještě velmi dlouho. Časem se pravděpodobně stanou endemickou záležitostí. Adaptace na nový normál je nejlepším možným světlem na konci tunelu jak pro nás občany, tak i pro firmy a vlády.

Klíčová rozhodnutí s dopadem na celý investiční svět se odehrají ve Fedu. Když se na přelomu let 1979 a 1980 americká inflace ustálila v dvouciferném teritoriu, šéf Fedu Paul Volcker se na to už nemohl dívat a na mimořádném zasedání zvedl sazbu Fedu až na 20 %. Vyvolal šok, který se zpětně ukázal být vhodnou inflační léčbou. Srovnejme v tomto kontextu dění v současném Fedu, který na nejvyšší inflaci za 40 let (6,8  % za listopad) ještě stále reaguje pokračováním expanze, i když se již laskavě uráčil ubrat nohu z plynu kvantitativního uvolňování. Nyní tvrdí, že programy nákupů aktiv ukončí v prvním kvartále a následně navýší sazby ve třech krocích po 25 bazických bodech.

Působí to, jako kdybychom šli na mamuta s prakem. Není se čemu divit, že takovéhoto zpřísňování měnové politiky se investoři nebojí. Pokud by se však Fed vydal směrem ČNB, překvapených obličejů by byla celá řada. Ostatně přísnější zápis z jednání Fedu, zveřejněný ve středu 5. ledna, přilil velkou dávku nervozity a vedl ke značnému akciovému výprodeji.

V případě ČNB předpokládám, že má většinu cesty vzhůru za sebou. Normalizace byla naprosto zběsilá, něco takového zažijeme třeba jednou za generaci. České dluhopisy mají kvůli ní za sebou rok mimořádně špatné výkonnosti, a dokonce patří mezi 5 nejhorších dluhopisových trhů světa. Sklenice je však spíše poloplná než poloprázdná. Výprodeje totiž otevřely velké příležitosti pro nové investice.

Krátký konec české výnosové křivky nabízí výnos bohatě nad 3 %, otázkou samozřejmě zůstává, jak dlouho se na takto vysoké úrovni udrží. Přísná měnová politika by podle ekonomické teorie měla v řádu měsíců zapůsobit a výrazně ekonomiku ochladit (tento výhled potvrzuje i silně invertovaný tvar české výnosové křivky). Navíc i když jsou 3 % velmi tučný nominální bezrizikový výnos, stále jde o hodnotu znatelně pod úrovní očekávané inflace.

A to je klíčové zamyšlení nad investičním vstupem do letošního roku. Úroky na spořicím účtu totiž souboj s inflací opět prohrají, proto bych volil smíšené portfolio alespoň s třetinou akcií.