Objevujeme svět mluveného slova

Ať cvičíte doma, běháte venku, nebo vyrážíte jen tak na výšlap, můžete si při tom do uší pustit to nejzajímavější ze světa, kultury nebo ekonomiky. Poslech podcastů oceníte i během úklidu, cestou do práce, u vaření nebo odpočinku. Přijďte s námi na to, kde můžete čerpat inspiraci.

Jste připraveni objevit svět mluveného slova, které si můžete dopřát, ať už děláte cokoli? Z široké nabídky zahraničních i českých podcastů si jistě vyberete, když se chcete pobavit nebo se dozvědět něco nového. Můžete si pustit audioknihu, zajímavé rozhovory, domácí i zahraniční zprávy nebo novinky ze světa.

Kde a jak poslouchat?

Jedním z nejznámějších zdrojů podcastů je Spotify (i v češtině), který nabízí placenou i bezplatnou verzi. Zcela zdarma jsou k dispozici aplikace Google Podcasts (i v češtině) a Pocket Casts, které jsou podobně jako Spotify dostupné jak pro přístroje s iOS, tak pro ty, kteří využívají Android.

Pouze pro iOS je připraven Apple Podcast (i v češtině), Overcast, Castro Podcast PlayeriTunes. Zajímavé jsou i aplikace se speciální funkcí – například Breaker, která se odlišuje tím, že posluchač může jednotlivé pořady komentovat a sdílet. Propojit se zde tak mohou nejen posluchači mezi sebou, ale i s tvůrci jednotlivých pořadů.

Pokud chcete poslouchat i audioknihy a používáte Android, bude pro vás dobrou volbou Podcast Addict, kde najdete české i světové autory zdarma i za poplatek. Pro iOS i Android je připravená placená česká aplikace Audiolibrix, která kromě podcastů nabízí ryze českou tvorbu audioknih. V češtině je zdarma dostupný Youradio Talk, kde si užijete české mluvené slovo a můžete poslouchat i rádio.

České podcasty sice zatím nemají mobilní aplikaci, ale přes webové rozhraní je můžete používat na jakémkoli zařízení. Najdete tam inspiraci k poslechu, jednoduché vyhledávání a možnost hodnotit. Zapomenout nesmíme samozřejmě ani na YouTube, který je sice hlavně nástroj pro zveřejňování videí, ale najdete zde i mnoho podcastů. Výhodou je, že kromě poslechu můžete vybraný pořad sledovat i s obrazem.

Co a kdy poslouchat?

Většina aplikací či webových rozhraní nabízí různé žebříčky, které vás při výběru poslechu mohou inspirovat. Zároveň mají k dispozici funkci vyhledávání, která vám usnadní najít vše o tématu, které vás právě zajímá. Umožňují i zasílání upozornění na nové epizody vašich oblíbených pořadů.

Mnoho podcastů můžete poslouchat i v offline režimu, což se hodí do míst, kde máte slabý signál, nebo pokud chcete šetřit mobilní data. Kdo chce držet prst na tepu doby, neměl by zapomenout na podcastové zprávy, například Zprávy plus – CNN Prima News, Studio N od Deníku N , Prostor X časopisu Reflex nebo Podcast HN 360° Hospodářských novin.

Pro ty, kteří se chtějí vzdělávat, je ideální Věda na dosah Akademie věd ČR s rozhovory a reportážemi z vědeckého prostředí nebo Přednášky VŠEM, kde se odborníci vyjadřují k pestré škále témat. Osvěžit si angličtinu můžete s BroňaCast, němčinu zase s Kika’s German. Dozvědět se více nejen o ekonomice můžete s podcastem ČSOB Buďte v obraze, zhlédnout můžete také díl prémiového online pořadu Buďte v obraze v inovacích s Michaelou Lhotkovou, šéfkou inovací ČSOB.

Za zajímavým podcastem Přepište dějiny nejen o dějinách, veřejném prostoru a médiích stojí Martin Groman a Michal Stehlík. Fanoušci krimi si oblíbí Matematiku zločinu nebo Opravdové zločiny. O zdravém životním stylu se dozvíme na Healthy By Černá a pobavíme se u Čermák Staněk Comedy Podcast nebo u nejen HR podcastu Holky dRzý.