Chuť světového vína z Moravy

Rodinné vinařství Vican obhospodařuje přes 40 hektarů vlastních vinic na Pálavě v okolí Mikulova. Mezi jeho vlajkové odrůdy patří především Ryzlink vlašský, ale také třeba Ryzlink rýnský či Sylvánské zelené nebo Burgundy. Nese jméno svého majitele Tomáše Vicana, kterého možná znáte jako producenta filmů 3Bobule, Lidice, Bajkeři nebo seriálu Vinaři.

Vinařství se má čím pochlubit; na světovém šampionátu bílých vín ve Štrasburku vloni získalo jeho Rulandské šedé 2019, rodinná rezerva z viniční tratě Pod Mušlovem, ocenění Champion of Pinot gris. Zlaté medaile však vozí Vicanovi každý rok i z výstav v Paříži, Berlíně, Londýně, či dokonce z New Yorku, Texasu nebo San Franciska. „Za mořem si nějak oblíbili naši aromatickou Pálavu. Zatím jsme tam vždy posílali jen polosladkou, ale letos máme novinku – suchou ze sudu, tak jsem sám zvědavý, co na ni řeknou,“ přemýšlí nahlas Tomáš Vican.

Sklízet minulost, sázet budoucnost

Nejvíce si ovšem považují toho, že získali titul Šampion mezi šestnácti sty vzorky na tuzemské výstavě Král vín, a především, že se stali absolutním vítězem soutěže Vinařství roku ČR 2019. „Já mám takové krédo: Buď dělám věci pořádně, nebo je nedělám vůbec. A taky vždy říkám, že ve vinařství musí člověk v jednom okamžiku jak sklízet minulost, tak sázet budoucnost,“ říká Tomáš Vican. A tak není divu, že jen letos stihli ve vinařství vysadit již dalších 50 000 sazenic.

A co by nám Tomáš zrovna teď z jejich produkce doporučil? „Máme teď dvě famózní věci,“ zní odpověď, „Chardonnay a Rulandské šedé v nových sudech o objemu pěti tisíc litrů od Edy Bařiny z Čejkovic. Zastávám totiž názor, že regionální potravina by měla zrát v regionálním dřevě. A teď také zkoušíme nechávat stejné víno zrát v různých dřevěných sudech. Nedávno jsme dali do prodeje Merlot trialog, tedy ze sudu dubového, akátového a kaštanového. A je opravdu zajímavé sledovat, jakým způsobem ty sudy ovlivnily výslednou chuť, ale i vůni vína. A samozřejmě nikdy nepohrdnu mladým kořenitým Veltlínkem či Sylvánkem,“ hodnotí Tomáš.

Kam na Vicana?

Asi úplně nejlepší je za vínem Tomáše Vicana přijet na jižní Moravu a navštívit Farmu Pálava, kde kromě vína vznikají i ručně vyráběné kravské a kozí sýry. Farma leží na samotě kousek od Mikulova obklopená vinicemi a je zde opravdu pohodová atmosféra. Navíc děti můžete nechat vyřádit v dětském koutku a vychutnat si v klidu skleničku vína a místní dobroty.

Na degustaci vín od Vicanů můžete také narazit v některých letních kinech právě při promítání letní komedie 3Bobule a užít si takzvaně 4D produkci, tedy potěšit nejen oči, ale také nos a především jazyk. A pro ty z vás, kteří nechtějí čekat a víno by si nejradši dali hned, jsme zajistili v e-shopu Vican do konce června slevu 10 % s kódem PREMIUM. Tak na zdraví!