Rozhovor o golfu s Evou Koželuhovou

Eva je trojnásobnou mistryní světa v neobvyklé disciplíně SKI & GOLF. Jak souvisejí lyže s golfem, co Evu baví ještě víc než vlastní golfová kariéra a co se od ní můžete naučit právě vy, to se dozvíte v inspirativním rozhovoru.

1) Jak ses dostala ke golfu, co pro tebe znamená a čím tě přitahuje?

Ke golfu mě přivedl táta, když mi bylo 14 let. V té době jsem závodně plavala, takže jsem ho brala jen jako zábavu. Od svých 20 let však golfem žiju a snažím se stále vzdělávat a zdokonalovat jak ve své hře, tak především jako trenérka. Golf je pro mě nejatraktivnější tím, že nikdy předem nevíte, s jakým výsledkem dorazíte do klubovny, a také tím, že se v něm můžete neustále zlepšovat.

2) Víme o tobě, že tě rodiče odmala vedli ke sportu: plavání, tenis, lyžování, triatlon atd. To proto sis vybrala netradiční disciplínu SKI & GOLF? O co přesně jde?

O SKI & GOLF jsme se dozvěděli náhodou přes rodinného kamaráda a první ročník jsem si jela opravdu jen zkusit, protože jsem několik let nezávodila v brankách. Další zimu jsem se však vrátila k lyžařskému tréninku a další ročník českého mistrovství už vyhrála. Podobný scénář se později odehrál na mistrovství světa. Ve zkratce se SKI & GOLF skládá ze dvou disciplín: z jednoho kola obřího slalomu a golfového kola. Na světovém šampionátu se pak hrají dvě golfová kola. Nejvyrovnanější závodník se může radovat z titulu.

3) Je pravda, že jsi již třikrát obhájila titul mistryně světa? Máš ještě ambice v tomto sportu pokračovat? Plánuješ případně pokračování své hráčské kariéry, například zahrát si na turnajích české PGA atd.?

Ano, je to tak. Věřím, že se na světový šampionát ještě podívám, i když se lyžařskému tréninku už téměř nevěnuji. Ale pořád je pro mě tato kombinace srdeční záležitostí. Vlastní golfovou kariéru už jsem přesunula na druhou kolej, protože se naplno věnuji trenérské činnosti a moc mě to baví. Každopádně věřím, že si letos zahraji jak české turnaje, tak i nějaké z evropské ženské série.

4) Nicméně, čím se profesně zabývá bývalá profesionální hráčka golfu, která šest let studovala medicínu, a pak přestoupila na VŠ tělesné výchovy a sportu?

Jak jsem již zmiňovala, věnuji se naplno trenérské činnosti. Primárně golfové, ale zároveň i kondiční v přípravě juniorů Golf Clubu Black Bridge. Snažím se jako trenérka stále posouvat. Naposledy jsem před pár dny dokončila první level celosvětově uznávaného programu TPI, který se zaměřuje na vztah těla a golfového švihu. V jejich filozofii jsem se naprosto našla, a můžu se tak ještě více zaměřovat na komplexní přístup v trénování.

5) Co bys vzkázala těm, kdo koketují s myšlenkou začít s golfem? A co hráčům, kteří potřebují impuls pro další posun?

Asi to, že nikdy není pozdě začít hrát. Golf můžete hrát závodně, ale zároveň i rekreačně. Lze zapojit do her i několik generací v jedné rodině. Plno golfistů vám potvrdí, že i když si mysleli, že golf není sport nebo že je to nuda, tak poté, co ho zkusili, naprosto změnili názor!

Kdo je Eva v 6 otázkách

Životní motto: Stay humble, but hungry
Kniha, která tě provází životem: Juliánova cesta – Robin S. Sharma
Golfový vzor: Rory McIlroy
Oblíbené jídlo: Thajská kuchyně
Místo, kam se ráda vracíš: Zell am See
Golfová výbava: od značky Titleist

www.evakozeluhova.cz