Zaručený návod, jak se doma nezbláznit

Zavřené restaurace, posilovny, bazény i většina obchodů a k tomu zrušené kulturní akce. Návštěvy příbuzných a kamarádů se nedoporučují, kdo může, pracuje z domova. Zdá se, že právě naše domácnosti jsou v poslední době jediné místo, které je pro nás „otevřené“. Máme pro vás pár nápadů, jak skloubit potřeby všech členů domácnosti a zachovat si duševní zdraví.

Základ je nemít nerealistická očekávání, nedělat dlouhodobé plány ani důležitá rozhodnutí. Zároveň je klíčové udržet si dobrou náladu a fyzickou kondici. A také tak trochu počítat s tím, že stát se může opravdu všechno. To vše se snadněji řekne, než udělá, ale je tu pár věcí, které vám s tím pomohou.

Domluvte se

Dobrá komunikace je vždy důležitá. Její význam se však ještě zvýší, pokud jste po delší dobu v omezeném prostoru s více lidmi, i když to je třeba vaše rodina. Komunikovat je totiž jediný způsob, jak se vyhnout ponorkové nemoci. Klidný rozhovor, během kterého si s ostatními nastavíte pravidla, je proto nezbytný.

Každý ze členů domácnosti by měl mít možnost sdělit ostatním, jaké má problémy a jak si představuje ideální uspořádání chodu domácnosti. Do rozhovoru samozřejmě zahrňte i děti, kterým, pokud je to nutné, pomůžete s formulací jejich představ. Nezapomeňte ani na domácí mazlíčky – i pro ty je doba, kdy se o jejich pozornost uchází více lidí najednou, náročná.

Dodržujte pravidla

Když máte pravidla nastavená, je třeba si ohlídat jejich dodržování. Trvejte na nich a vyžadujte to i od ostatních. Pokud byl váš pes venku před dvaceti minutami, neberte ho na další procházku, i když se vám chce na vzduch sebevíc. Dopřejte mu klidný odpočinek na jeho oblíbeném místě a jděte sami. Stejně respektujte své partnery a jejich práci. Nevytrhujte je ze soustředění tím, že se „jen rychle zeptáte“, kde je šroubovák, jak se zapíná pračka a kde máte uložené těstoviny.

Když jste dětem slíbili, že si s nimi budete hodinu hrát – dodržte to a opravdu se plně věnujte jen jim. I půlhodina vaší plné pozornosti má pro děti větší význam, než když se jim snažíte věnovat dvě hodiny, ale stihnete u toho napsat pět e-mailů, vyřídit dva telefonické hovory a zkouknout Facebook. Zkuste také někdy dětem „předat velení“, hodně to ocení i ti nejmenší. Udělejte to, i kdybyste se spolu měli půl hodiny nudit. Někdy právě z nekonečné nudy vzejdou ty nejlepší nápady na společně strávený čas.

Technologie na vaší straně

Zkuste si promluvit s někým mimo domácnost. Videohovory s kamarádkou nebo společné online sledování fotbalu s kamarádem vám stoprocentně zvednou náladu a přivedou na jiné myšlenky. Dejte si k tomu sklenku vína nebo piva (ale opravdu jen jednu, s alkoholem to nepřehánějte) a druhý den budete opět připraveni vypořádat se s denními povinnostmi.

Nebojte se odborné pomoci

I přes veškerou snahu se o nás někdy pokouší chmurná nálada. Pokud máte pocit, že tento útlum začíná přerůstat v začínající depresi nebo úzkostné stavy, obraťte se na psychologa. Odborníci jsou dobře vybaveni na to, aby vám dokázali pomoci, a v dnešní době to umí i online. Dnes už je odborná pomoc běžnou součástí psychohygieny, proto se nebojte otevřít novým možnostem.

Pohyb pomáhá

Skvělou činností na zlepšení nálady je cvičení. Vyplaví endorfiny a budete se po něm cítit jako znovuzrození. Cvičit můžete i doma v omezeném prostoru a zapomínat byste neměli ani blahodárné účinky něčeho tak obyčejného, jako je procházka na čerstvém vzduchu. Stačí půl hodiny svižné chůze denně a budete si užívat zasloužených výsledků – lepší náladu, protažené svaly i vyladěné trávení.

Vyzkoušet můžete i meditaci či jógu – obě činnosti vám pomůžou udržet pořádek v hlavě. Nezapomínejte ani na rozmazlování. Rozmazlujte sami sebe, své partnery i děti. Pečujte o sebe navzájem a dělejte si drobné radosti. Každý den alespoň jednu.