Hon na akciového býka pokračuje

Jak s akciemi zahýbala prodlužující se pandemie a jaké výsledky mají investiční produkty založené na akciích? O výzvách pro investory vznikl rozhovor s Jaroslavem Vybíralem, hlavním investičním stratégem ČSOB Asset Management, a jeho kolegou Pavlem Kopečkem, portfolio manažerem.

Jak v současné době investovat, nejsou aktuálně akcie příliš vysoko? Není čas hledět spíše po bezpečnějších aktivech?

JV: Z krátkodobého pohledu jsou akcie oceněné poměrně férově vzhledem k velmi nízkým sazbám velkých centrálních bank. Úvahy o možné bublině na trzích rizikových aktiv jsou opodstatněné pouze v některých segmentech. Velmi záleží, možná více než kdy jindy, z jakých titulů sestavíme své portfolio. A to je přesně role správců majetku, provést klienty současným prostředím směrem ke kýženému cíli.

Vzhledem k tomu, že se pandemická krize nepříjemně protahuje a v dohledné době nebudou mít světové centrální banky pádné důvody pro zvyšování úrokových sazeb, očekáváme, že prostředí favorizující riziková aktiva, jako jsou akcie, nemovitosti, firemní dluhopisy a dluhopisy rozvíjejících se zemí, bude pokračovat i v roce 2021.

Jak rozumně investovat v současné době?

JV: Nejjednodušší cestou je investovat do podílových fondů, kdy investování necháváte na týmu zkušených odborníků, kteří vyhledávají příležitosti za vás. Příkladem může být fond ČSOB Akciový, ve kterém najdete kolem stovky akcií atraktivních firem s dlouhodobým investičním potenciálem.

Při pohledu na vývoj tohoto fondu můžete vidět poměrně pravidelné kolísání hodnoty. Nicméně trpěliví investoři ocení výnos, který za posledních 10 let přesahuje 90 %. A to se potom skutečně bavíme o pokrytí inflace plus získání dodatečného výnosu.

Jakou investiční strategii jste zvolili pro řízení fondu ČSOB Akciový?

PK: Soustředíme se především na velké firmy ze západní Evropy a USA, velmi často na globální značky, s nimiž se můžete setkat také u nás. Díky tomu se naši investoři mohou lépe ztotožnit s příběhem, který za jejich investicí stojí. Pochopení vztahu mezi tím, co dělám, jak žiji a za co utrácím peníze, a mou investicí pomáhá překonat prvotní nedůvěru k akciovému trhu, která u některých skupin lidí v České republice panuje. Zjednodušeně řečeno investujeme do kvalitních firem za rozumné ceny.

Jaké zajímavé společnosti můžeme vidět v portfoliu fondu?

PK: Čím dál silněji vnímám nástup 5G sítí a rozvoj internetu věcí, který se týká nejen domácností, ale i firem. V centru dění budou firmy zabývající se stavbou těchto sítí, jako například švédská společnost Ericsson, dále producenti čipů Qualcomm nebo Micron Technology a také výrobci zařízení na výrobu čipů, jako jsou americký Lam Research a nizozemský ASML Holding.

Velmi zajímavým příběhem je také změna ve způsobu sledování filmů a seriálů, kterou přináší streaming. Ačkoli je současnou jedničkou na trhu Netflix, v našich portfoliích preferujeme Walt Disney, který se dle našeho názoru stane budoucím lídrem. Podobnou rošádu čekáme také v automobilovém průmyslu u výroby elektroaut, kde Teslu brzy může vystřídat na pozici tržního lídra Volkswagen.

Foto Jaroslav Vybíral

Ing. Jaroslav Vybíral

hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management

Jaroslav Vybíral má 14 let zkušeností v investičním odvětví. Je zodpovědný za tvorbu a komunikaci investiční strategie společnosti ČSOB Asset Management. Věnuje se detailnímu pohledu na lokální trhy a jejich propojení s globálním děním.

Foto Pavel Kopeček

Ing. Pavel Kopeček, CFA

portfolio manažer ČSOB Asset Management

Pavel Kopeček má více než 15 let zkušeností v oblasti investic a finančních trhů. V ČSOB Asset Management působí jako portfolio manažer od roku 2007. Je držitelem titulu inženýra ekonomie z Vysoké školy ekonomické v Praze a držitelem certifikátu CFA.