2021: Konec korona odysey

Ekonomické okénko analytika finančních trhů ČSOB Petra Dufka | 20. ledna 2021

První měsíce roku nebudou zřejmě pro řadu odvětví a oborů procházkou růžovým sadem, ale start vakcinace slibuje blýskání na lepší časy. Více o ekonomickém výhledu na letošní rok v článku.

Česká i evropská ekonomika má za sebou zcela výjimečný rok ve znamení opakovaně se vracející pandemie, která vedla k dříve nepředstavitelným změnám. Kdo by si ještě na začátku loňského roku pomyslel, že skončí doba naprosto volného cestování, na několik měsíců se uzavřou restaurace, hotely nebo dokonce některé obchody. Nebo že se náhle rozpadnou dodavatelské řetězce a firmy budou muset omezovat výrobu a že bude trvat řadu měsíců, než se zboží opět dá do pohybu, aby si je třeba evropský zákazník mohl vůbec koupit.

Jeden z nejhorších roků vůbec. Nebo ne?

V lednu sice ještě nebyla k dispozici všechna statistická data, abychom mohli provést inventuru loňského roku, avšak už tehdy se dalo říct, že to byl od začátku existence ČR rok nejhorší. Minimálně tedy z pohledu hrubého domácího produktu, který se propadl více než po finanční krizi před 12 lety.

Na druhou stranu mj. díky státní podpoře tentokrát nedošlo k dramatickému nárůstu nezaměstnanosti, která by na léta srazila spotřebu domácností a brzdila tolik očekávané oživení. Navíc propad ekonomiky nebyl plošný, a zatímco zasáhl především část služeb, významná část ekonomiky zůstala téměř nedotčena.

Impuls pro rozvoj některých odvětví

Některé obory dokonce v nové krizi našly impuls pro expanzi, ať už šlo o tzv. e-commerce, zejména pak internetové obchody a na ně navázané dodávkové služby nebo telekomunikace a celá oblast IT. V nejvíce zasažených oborech se dokonce ukázalo, že zákaz klasického poskytování služeb ještě nemusí automaticky znamenat nulové tržby. I v tak složité době se proto řadě podnikatelů dařilo nepříznivou situaci aktivně přečkat.

Resuscitace průmyslu a jeho imunizace

Na rozdíl od jarní pandemie už ta podzimní navíc nezasáhla průmysl, který je v tuzemsku jednoznačně největším odvětvím, ať už z pohledu vytvářené přidané hodnoty nebo zaměstnanosti. Oživení, které bylo ve 2. pololetí v této části ekonomiky velmi silné, dokonce průmysl vrátilo na úroveň předchozího roku. Průmysl se tak vlastně stal vůči nové vlně pandemie a sérii tzv. lockdownů vlastně imunní a jestli ho něco v první řadě trápilo, tak to byl především dlouhodobý nedostatek zaměstnanců nebo pomalé obnovování subdodávek ze zahraničí.

Čísla na vzestupu vs. nadějné vyhlídky

Do nového roku ČR vstoupila s rekordními „pandemickými“ čísly a s řadou omezení, která se minimálně v 1. pololetí promítnou do jejího výkonu. Současně však rok 2021 začínal s nadějí, že se díky novým vakcínám podaří problém koronaviru, a to samozřejmě nejenom u nás, už brzy zvládnout. Proto už výhledy na letošní rok obvykle počítají s návratem ekonomického růstu nebo se zvyšováním životní úrovně. A třeba Česká národní banka i s navyšováním úrokových sazeb.