Vydejte se za kulturou na síť

Svět se s příchodem světové pandemie změnil více, než by se na první pohled zdálo. Mnoho lidí do online světa přesunulo nejenom své pracovní aktivity, nákupy, komunikaci s rodinou a přáteli, ale také zábavu – vyráží tam nově i za kulturou. Pohodlně se v obýváku usadit do křesla, nasadit si sluchátka, zapnout počítač a vmžiku se člověk ocitne v muzeu, galerii, koncertní síni nebo na hudebním festivalu.

Jistě, nic nenahradí zaplněná divadla, pulzující dav při koncertě, ovace ve stoje nebo naopak poklidné rozjímání mezi díly světových velikánů umění. Díky novým technologiím se ale zážitku lze alespoň přiblížit.

Zlatý věk virtuální reality

Pandemie urychlila nástup zlatého věku virtuální reality a umožnila široké veřejnosti obdivovat unikátní světové kulturní památky, z nichž některé byly dříve finančně nebo fyzicky pro mnoho lidí nepřístupné.

Pro příklad nemusíme chodit daleko, stačí se podívat k našim jižním sousedům do Vídně, která je považována za královnu kulturního života v Evropě. I proto na sebe reakce na zavřená jeviště nenechala dlouho čekat. V rámci ambiciózního projektu byly veřejnosti zpřístupněny online téměř všechny kulturní poklady města – od Belvederu po Vídeňskou státní operu.

Ta ve svém videoarchivu nabízí záznamy představení, ale také možnost se do jejích prostor alespoň virtuálně přenést. Prohlídka státní opery ze všech úhlů sklízí obrovský úspěch. Jen během loňského podzimu ji takto poctilo svou návštěvou více než 130 000 diváků.

A jak je na tom Česko?

Ani česká kultura nezahálí a jde s dobou. Muzea, galerie i hudební kluby rychle našly způsoby, jak zpřístupnit kulturní zážitek lidem i v době, kdy musejí mít zavřeno. Národní muzeum nabízí několik svých aktuálních expozic jako multimediální prezentaci, Česká filharmonie pravidelně pořádá online přenosy koncertů, Český Rozhlas Jazz pořádá živé koncerty, které pak streamuje na sociálních sítích.

Inspirujte se dalšími tipy na kulturu online:

  • Moje kino LIVE (mojekinolive.cz) – společně s ostatními si můžete navodit atmosféru skutečného kina v pohodlí domova. Nabízí filmy, živé diskuse nebo komentovaná čtení.
  • Dramox (dramox.cz) – Netflix pro svět divadla. V online streamovací službě si za měsíční poplatek vyberete z představení více než třiceti českých divadel.
  • Televize Naživo (nazivo.art)– nový televizní projekt nabízí divadelní představení a koncerty, zábavné pořady i kulturu pro děti 24/7. Vysílá on-line i prostřednictvím klasického televizního vysílání.