Eko-okénko #5: Jak být v zimě fit? Jezte bio

Letošní rok nám ukázal, jak moc je důležité dodržovat zdravý životní styl, ať už jde o dobrou fyzickou kondici, nebo o kvalitní stravu. Jakým potravinám dát v sychravých měsících přednost, aby nás ani v nadcházejícím období imunita nezklamala a zároveň abychom podpořili udržitelnost a místní ekologické hospodářství?

Bio, nebo nebio?

Bio potraviny musí splňovat přísná pravidla – zakázány jsou pesticidy, umělá hnojiva i geneticky modifikované organismy (GMO). Bio maso musí pocházet ze zvířat, která se pravidelně pasou, jsou krmena bio plodinami, nejsou jim podávána antibiotika ani růstové hormony. Oproti tomu lokální nebo farmářské potraviny nejsou zákonem regulovány.

Jíme to, co právě zraje

Výhodou lokálních farmářských potravin je jejich sezónnost. Ovoce a zelenina jsou tedy v té nejlepší kondici – jsou čerstvé a opravdu zralé.

Oproti tomu se k nám ovoce a zelenina v bio kvalitě musí v zimních měsících dovážet. Jídlo tak cestuje na delší vzdálenosti, putuje dlouho, plody se většinou sklízí v předstihu a v čase, kdy ještě nejsou zralé, a ztrácí cenné živiny.

Ačkoli pomalu začíná zima, hledat kvalitní domácí ekologicky pěstované ovoce a zeleninu má smysl i nyní. Cena je sice vyšší, přesto podporou bio zemědělství myslíme nejen na své zdraví, ale i na místní producenty. Díky dobrému uskladnění se zejména lokální kořenová zelenina a podzimní ovoce dostávají na pulty obchodů i během zimních měsíců.

Když je nouze, dojde i na mražené

I když se čerstvému ovoci a zelenině nic nevyrovná, sáhnout po mraženém také nemusí být úplně vedle. Mražená zelenina a ovoce od bio zemědělců je totiž někdy zdravější než ta na pultech supermarketů. Pokud se ovoce a zelenina ihned po sběru zamrazí, zachová si prospěšné látky, které nás chrání proti nemocem. U kupovaného mraženého ovoce a zeleniny si ale musíme vždy dávat pozor na blanšírování, které ničí enzymy a může ovoce nebo zeleninu zbavit až 50 % vitaminu C. Nejlepší samozřejmě je si zamrazit vlastní úrodu, kterou pak můžeme používat třeba do polévek nebo do nejrůznějších smoothie.

Na posílení imunity a proti virům

V zimě potřebuje naše tělo extra podporu v boji proti virům a oslabení organismu. Například kyselé zelí bylo známé pro svůj vysoký obsah vitaminu C již od středověku. Stejně tak je známo, že česnek a cibule fungují jako přírodní antibiotika, která mají jak léčivé, tak preventivní účinky. Pro podporu imunity zařaďte do jídelníčku i čaje ze zázvoru a bylinek, které navíc můžete doma na okenním parapetu pěstovat celoročně.