Eko-okénko #4: Soběstačností ulevíme přírodě i sami sobě

Náš životní styl se za poslední dekádu výrazně změnil. Ekologicky odpovědné chování je dnes zcela běžnou součástí našich životů. Třídění odpadu, nákup lokálních potravin, šetrné zacházení s vodou i energiemi, ale také rozumnější cestování – to je to nejmenší, co můžeme pro udržitelnost udělat. S udržitelností jde ruku v ruce stále častěji zmiňovaná soběstačnost. Jak jí dosáhnout a nemít přitom pocit, že se vracíme o staletí zpátky v čase?

Sázka na dešťovku

Vše začíná narušeným koloběhem vody v přírodě – z té pitné se v poslední době stává téměř nedostatkové zboží. Soběstačnosti v této oblasti asi nedosáhneme, můžeme ale snížit spotřebu pitné vody na minimum. Stačí více využívat dešťovou nebo odpadní vodu.

Dešťovka se hodí na praní prádla, splachování toalet, čištění a mytí nebo na zalévání zahrady. Její používání je šetrné k přírodě i lacinější. Není divu, že se hitem v nabídkách hobby marketů staly nádoby na její schraňování. Sortiment je pestrý, vybere si každý. Barel o objemu 300 litrů vás vyjde přibližně na 1 000 Kč, za větší retenční nádrže s objemem 5 m³ zaplatíte kolem dvaceti tisíc. Složitější systémy pro akumulaci dešťové vody se pohybují v cenové relaci 50–100 000  Kč.

I vodu z umyvadel, sprch a van, tzv. šedou vodu, lze díky moderním technologiím upravit, aby byla bezpečná pro splachování či závlahu. K tomu je samozřejmě nezbytné používat i ekologické prací prášky a čisticí prostředky. Využití odpadní vody v domácnostech i systémy na zadržování dešťové vody podporuje stát dotacemi z programu Dešťovka.

Energie ze slunce

K soběstačnosti na elektrické energii přispívají fotovoltaické elektrárny na střechách domů a chat, které dokážou pokrýt i 50 % vaší spotřeby elektřiny. Fotovoltaické panely mění sluneční záření na elektřinu, s níž můžete doma nejen svítit, ale třeba také ohřívat vodu v bojleru. Fotovoltaické panely se poměrně snadno instalují, jejich životnost roste (dnes dosahuje až třiceti let) a cena klesá.

Víte, co jíte

Češi jsou národem zahrádkářů. Pěstování vlastní zeleniny a ovoce se vrací do módy a není jen výsadou lidí, co žijí na vesnicích a mají vlastní zahradu. Ve městech jsou stále populárnější komunitní zahrady a i zahrádkářské kolonie stále kypí životem. Pěstovat rostliny pro vlastní spotřebu můžete ale i na terase, balkoně či na okenním parapetu.

Důležité je vybrat si ten správný a vhodný druh zeleniny. Pěstovat doma můžete bylinky, saláty, rajčata, ale daří se vypěstovat i mrkve nebo papriky. Domácí pěstování můžete snadno spojit s kompostováním – vždyť až 40 % domácího odpadu tvoří bioodpad. Využijete zbytky a odpad z potravin a vytvoříte si dostupný zdroj kvalitního domácího hnojiva.