Eko-okénko #3: Kdo netřídí, není Čech

Červená, oranžová, žlutá, zelená a modrá. To není barevná škála duhy, ale přehled barev kontejnerů na tříděný odpad, které jsou u nás na každém druhém rohu. Česká republika totiž dlouhodobě patří mezi evropskou špičku v třídění odpadu. Nejen že u nás pravidelně třídí 73 % obyvatel, ale každý rok také vytřídíme víc odpadu než loni. Před deseti lety Češi naházeli do barevných kontejnerů 36,6 kg a v minulém roce už 51,3 kg odpadu na osobu. I přesto máme ještě prostor ke zlepšení.

V kompostování jsme na chvostu

V recyklování papíru nebo plastů jsme sice na špičce Evropy, ale v kompostování stále výrazně zaostáváme za zbytkem Evropské unie. V českých popelnicích pravidelně končí více než čtvrtina bioodpadu, který patří do kompostu. Na skládkách bioodpad hnije a produkuje nebezpečné plyny a kapaliny, které navíc brání rozkladu ostatního komunálního odpadu.

Nejčastější výmluvou, proč netřídíme bioodpad, je, že nevíme, co do kompostu vlastně vyhazovat. Je to jednoduché – do kompostu patří zbytky ovoce a zeleniny, kávová sedlina i vylouhovaný čaj. Do hnědých popelnic na bioodpad je také možné bez obav vyhodit skořápky od vajíček a ořechů, papírové kapesníky nebo ruličky od toaletního papíru. Naopak do něj rozhodně nepatří kosti, zbytky masa a kůže, výrobky z mléka, tuk nebo chemické produkty.

Bohužel hlavní příčina, proč tak málo třídíme bioodpad, je jinde. Síť hnědých kontejnerů není tak rozšířená jako popelnice na plast, papír nebo sklo. O důvod víc, proč si pořídit vlastní kompostér na zahradu nebo moderní designový vermikompostér přímo do bytu. Stačí přidat žížaly a z vašeho bioodpadu se stane kvalitní hnojivo třeba na pokojové květiny či bylinkovou zahrádku za oknem.

Víme vůbec, co patří do papíru?

Dodržování pravidel pro správné třídění odpadu ušetří spoustu času a peněz. Jenže sledovat a pamatovat si je není snadné. I tady platí, že se vše rychle mění díky novým technologiím zpracování. Jak upozorňuje web ekonews.cz, dlouho platilo, že vícekrát recyklovaný papír jako plata na vajíčka už do modré popelnice nepatří, protože ho nešlo dále zpracovávat. Nové technologie už si ale i s tímto problémem snadno poradí.

Vedle schránek na vejce tak můžeme klidně mezi běžný papír z novin, časopisů a kartónů házet i zmíněné ruličky od toaletního papíru nebo kuchyňských utěrek a papírové kelímky z prodejen rychlého občerstvení. Naopak do modrého kontejneru stále nepatří knihy s pevnou vazbou, účtenky z obchodů, papír s lesklou povrchovou úpravou jako třeba dárkové tašky ani zamaštěné krabice od pizzy. To vše házejte do odpadkového koše.

Bez obalu – bez odpadu

Asi největším trendem ve vyspělých státech světa je raději žádný odpad nevytvářet a snižovat tak spotřeby energií i materiálu. Je dobré vědět, že méně odpadu řeší už pouhá změna přístupu k nakupování – upřednostňování výrobků nebalených do hromady plastu, používání látkových tašek nebo vlastních pytlíků na ovoce a pečivo.