Eko-okénko #1: Vyplatí se vsadit na zelenou?

Odpovědnější přístup k životnímu prostředí a životu samému už dnes není jen mantrou ekologických aktivistů. První z článků na téma udržitelnost máte právě před sebou a v tomto dílu si posvítíme na domácí solární elektrárny a systémy na zadržování dešťové vody. Vyplatí se investovat do zelených technologií, nebo je to zatím spíše drahý módní výstřelek?

Na kolik to přijde?

Řadu lidí odrazují vyšší počáteční náklady, které se pohybují v desítkách tisíc korun v závislosti na technologii. Nejdostupnějším a stále rozšířenějším řešením jsou fotovoltaické elektrárny, které snadno umístíte na střechu domu. Cena domácí elektrárny o výkonu 2,5 kWp při dodání na klíč se vyšplhá na 120 000 Kč. Ceny výkonnějších fotovoltaických systémů s akumulací do baterií však přesáhnou i 300 000 Kč. Nicméně stát se podpoře úspornějšího a šetrnějšího bydlení dlouhodobě štědře věnuje. Čím vyšší je pořizovací cena, tím vyšší je i dotace z programu Nová zelená úsporám (NZÚ), se kterou můžete dosáhnout na příspěvek až 170 000 Kč.

Kdy se investice vrátí?

Návratnost investice záleží na více faktorech, v průměru však začíná zhruba na 7 letech. Základem je volba vhodného výkonu a zapojení, klíčovou roli hraje také střídač. Akumulace (do baterií nebo do vody) ekonomickou návratnost zvyšuje a nemusíte mít obavy, že zůstanete potmě a bez tepla, když zrovna dost nesvítí. Na výdajích za elektřinu ušetříte díky solárnímu systému až 12 tisíc korun ročně.

Pořídit si fotovoltaickou elektrárnu je celkem snadné. Stačí si vybrat dodavatele, ideálně podle referencí, ceny či nabízených parametrů a záruk produktů. Instalační firmy propočítají návratnost projektu a doporučí nejlepší řešení podle spotřeby a charakteru užívání energie přímo pro vaši domácnost.

Pro vyprahlé Česko jsou systémy na dešťovku hitem

Podobně je tomu i v případě systémů na zachytávání a využívání dešťové vody. Více než polovinu denní spotřeby pitné vody může nahradit voda nepitná. Zdrojů je přitom stále dost – studny, dešťová voda a recyklovaná voda z umyvadel, sprch nebo z vany.

Příkladem investice, která šetří přírodu i peněženku, může být systém na biologickou úpravu a čištění dešťové vody, který stojí okolo 70 000 Kč. I tady nabízí stát dotaci ve výši až 50 % z programu Dešťovka. Při správně zvolené velikosti střechy dokážete každý rok uspořit klidně i 104 m3 pitné vody, což dělá ročně přibližně 10 tisíc korun. Původní investice se tak při využití dotace vrátí asi do 3,5 roku.