Nejistota přichází ze světa i z ČNB

Petr Dufek, analytik finančních trhů ČSOB

Do nového roku vstupovaly finanční trhy v dobré náladě. Vnější rizika a nejistoty se rozplynuly s tím, jak se podařilo zaranžovat brexit nebo zažehnat obchodní válku mezi USA a Čínou. Avšak v mezičase se objevilo riziko nové, nečekané a o to zákeřnější. A není jediné.

Nejistota přichází ze světa i z ČNB

Vliv koronaviru na světovou ekonomiku v praxi

V tuto chvíli, na začátku února, zatím nemá smysl spekulovat, kolik bude mít obětí, kolik lidí a kde všude se ještě nakazí atp., nicméně vliv na čínskou a světovou ekonomiku mít nepochybně bude. Omezí cestovní ruch, zasáhne dopravu a zřejmě i zpomalí tok zboží v mezinárodním obchodě.

Navíc přichází v době, kdy kondice světové ekonomiky nebyla rozhodně nejlepší, a to větší dosah nakonec může mít. Prozatím viditelně destabilizuje finanční trhy, které reagují na zprávy o šíření viru zvýšenou volatilitou, větší averzí k riziku a únikem do tzv. bezpečných aktiv.

Otázkou zůstává, jak ovlivní pohyb zboží, například dovoz průmyslových komponent do Evropy nebo třeba vývoz automobilů z EU do Číny. Jde o potenciálně zásadní důsledky, o nichž lze v tuto chvíli pouze spekulovat.

Nové nejistoty nepřicházejí pouze ze zahraničí

Jedna konkrétní nejistota vznikla přímo u nás v ČR, když se na začátku února rozhodla ČNB zvýšit své úrokové sazby. Nejenže jde proti hlavnímu proudu, pro který je charakteristické uvolňovat měnové podmínky (viz Fed s jeho trojím snížením sazeb nebo ECB restartující kvantitativní uvolňování), ale také sama vyvolává velkou nejistotu ohledně svého dalšího postoje v následujících měsících.

Pokud by totiž chtěla striktně i nadále následovat svou prognózu, musela by ve druhé polovině roku zase své sazby rychle snížit. A to už ponecháváme stranou pravděpodobnou možnost, že se optimistická prognóza centrální banky nenaplňuje. Tedy že naše hospodářství od začátku roku neakceleruje, ale naopak zůstává ve fázi útlumu, jak už ostatně naznačují nejenom měkké ukazatele důvěry či nálady, ale i tvrdé statistiky nových zakázek v průmyslu.

Nebo co se stane, když se nepotvrdí scénář stabilní koruny a česká měna začne – díky širokému úrokovému diferenciálu – zase posilovat? Bude mít ČNB odvahu sazby rychle snižovat, jak naznačuje její citlivostní scénář? Těžko v tuto chvíli říct, jak moc aktivistická bude chtít vůbec být, když až do únorového zasedání se spíše snažila situaci vyhlazovat.

Jisté je jen jedno, a sice že kromě všech možných zahraničních rizik, s nimiž musí ekonomové pracovat, se nám tu objevilo po čase i jedno významné domácí. A o nic více uchopitelné.