Inspirujte se Vánoci v tradiční i exotické podobě

V Česku nosí dárky Ježíšek, ale ne všude ve světě je to stejné. Podívejte se, jak se slaví Vánoce jinde v Evropě nebo v dalekých krajích za oceánem.

Jak vlastně vznikla představa našeho Ježíška? Původně naděloval dětem dárky na začátku prosince svatý Mikuláš. To souvisí s legendou o třech obdarovaných dcerách. Pocházely ze zadlužené rodiny, a proto si musely vydělat na věno v nevěstinci. Ze zoufalé situace jim ale pomohl svatý Mikuláš tím, že dal každé váček plný zlaťáků.

V době křesťanské reformace vznikla protestantská linie křesťanství. Ta mimo jiné zahrnovala i odmítání uctívání římsko-katolických svatých, včetně svatého Mikuláše. Dárky měl nosit během Štědrého večera Ježíš Kristus. To se ale ukázalo jako nepřijatelné, a proto následně vznikla verze s Ježíškem jako malým dítětem.

Ačkoliv má Ježíšek původ v protestantské části křesťanského světa, paradoxně se udržel i v katolických oblastech. Hlavním symbolem Vánoc je vedle České a Slovenské republiky i v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku, Lichtenštejnsku nebo jižní Brazílii.

Jak to chodí v Americe

Na rozdíl od Ježíška je americký Santa Klaus světská postava, ale svůj původ má také ve svatém Mikuláši. Původní pojmenování vzniklo z holandského slova Sinterklaas (zkrácenina Sint Nicolaas, tedy svatý Mikuláš). Santa Klaus byl zpočátku oděný v byzantském rouchu.

Moderní Santa se ale vyobrazuje jako milý tlustý pán s bílým plnovousem, tak jak na nás každoročně pomrkává z nejedné reklamy a stovek vánočních filmů. Má kolem sebe vystavěné i vlastní legendy, které mají s původním významem Vánoc pramálo společného.

Tak například žije na severním pólu, kde mu malí šikovní elfové celý rok pomáhají vyrábět hračky. On pak během jediné noci se svým sobím spřežením rozdá dárky dětem po celém světě. A co má Santa Klaus s naším Ježíškem společného? Jednak jsou to dopisy, které mu děti píšou, a pak také oba dohlížejí, jestli byly děti po celý rok hodné.

Znáte Otce Vánoc nebo dědu Mráze?

Dalšími známými vánočními postavami jsou anglický Otec Vánoc nebo francouzský Père Noël, kteří stejně jako Santa Klaus vycházejí z postavy svatého Mikuláše. Ruský děda Mráz má zase původ v legendě ze slovanské mytologie, kde byl původně vnímaný jako kruté a zlé pohanské božstvo. Z něho poté vznikl novoroční děda Mráz, který naděloval dary a byl doprovázen dívenkou Sněhurečkou.

Pro nás může být celkem překvapivá postava La Befana. Ta naděluje dárky 6. ledna dětem v Itálii. Jedná se o hodnou, ale škaredou čarodějnici létající na koštěti. I ona je opředená legendou, podle níž po narození Ježíše Krista letěla do Betléma, aby jej navštívila, ale po cestě se ztratila a Betlém hledá dodnes.

Exotické, a přesto podobné Vánoce

V dalekých krajích, jako jsou třeba Filipíny nebo Mexiko, je díky velké populaci křesťanů konec prosince stejně jako u nás také spojován s narozením Ježíše Krista. Proto se i zde setkáme se symbolem Ježíška. Průběh štědrovečerních oslav se ale výrazně liší.

Zatímco na Filipínách se dárky dávají do zavěšených punčoch, v Mexiku se vytváří tradiční Piñata. Jedná se o speciální vánoční krabici naplněnou sladkostmi a hračkami, která je krásně dekorovaná barevnými konfetami. Ta se pověsí ke stropu a večer se do Piñaty radostně tříská a mlátí. Z rozbité krabice se hrnou sladkosti a dárky a děti si je naplno užijí.