Jak přežít první školní dny s chladnou hlavou

Začala škola a s ní i brzké vstávání, nové rozvrhy a pevný režim. Ne každý rodič nebo dítě zvládne naskočit do školní rutiny bez větších problémů. Na co pamatovat při návratu zpět do lavic a jak si zahájení školního roku udělat co nejpříjemnější?

Jak přežít první školní dny s chladnou hlavou

Nestrašte!

První dny se mladší děti do školy ještě těší, ale starší kamarádi nebo sourozenci je s oblibou straší tím, jak je povinná docházka hrozná. Nedovolte to a snažte se ke škole přistupovat pozitivně, aby do ní potomci chodili rádi. Jejich obavy nezlehčujte, ale raději se jich ptejte, z čeho konkrétně mají strach.

Pokud problémy přetrvávají i po několika týdnech, můžete postupně zapracovat na jejich řešení, třeba i s třídním učitelem. To, jak se bude dítěti ve škole líbit, předznamená jeho úspěchy nejen v dalším vzdělávání, ale i v práci a životě obecně.

Spřátelte děti s technikou

Většina rodičů pořizuje svým potomkům první telefon při nástupu do školy a kolem dvanáctého roku života už ho má téměř každý školák. Odborníci se shodují, že spíše než fyzický věk je ale důležitá psychická zralost dítěte. Mělo by znát hodnotu elektroniky a umět se k ní chovat zodpovědně i bez dozoru rodičů.

Samotné používání při výuce se v různých školách liší. Někde je v hodinách nepovolují, jinde se snaží naučit děti s mobilem bezpečně pracovat, například pomocí vzdělávacích mobilních aplikací. Obecně ale platí, že žáci by měli mít o přestávkách možnost trávit čas i zajímavějším způsobem než sledováním displeje mobilního telefonu…

Nechte děti hospodařit

Ve škole se dítě naučí číst, psát a počítat, základy hospodaření s vlastními penězi by už ale mělo mít z rodiny. Hlavní je kapesné, které hraje v životě dítěte obrovskou roli. Podle průzkumu Poštovní spořitelny dostávají téměř všechny děti své peníze již od první třídy.

Vhodné je začít s týdenním obnosem a postupně interval prodlužovat. Nesnažte se ale mít nad jejich penězi naprostou kontrolu. Kapesné by mělo sloužit k tomu, aby s ním dítě skutečně nakládalo podle sebe a naučilo se nejdůležitějším principům.

Kroužky vybírejte podle dítěte

Hra na nástroj, pozorování přírody nebo sporty? Se začátkem školního roku se objeví i nabídka nejrůznějších kroužků. S jejich výběrem buďte opatrní, nepodléhejte módním trendům a řiďte se přáním dítěte. Podstatné je, aby ho nová činnost opravdu bavila.

Najít si svůj budoucí koníček není jednoduché, a tak je možné, že dítě ze začátku vystřídá kroužků víc. Může na to mít vliv i kolektiv, kamarádi, kteří s ním chodí, nebo sympatie k lektorovi.

Odpočinek je důležitý

Nástup do školy a s ním spojené nové povinnosti můžou být pro děti velký šok. Už jen ranní vstávání je po prázdninovém režimu oříšek, žáci jsou pak unavení a nepozorní. Nezahlcujte je tedy okamžitě množstvím plánovaných aktivit a nových povinností.

Respektujte, že se na nový režim musí adaptovat postupně, a dopřejte jim čas na regeneraci a odpočinek. Obecně ale platí, že by dítě mělo navštěvovat maximálně dva kroužky týdně, aby mělo také čas samo pro sebe, i když se vám to bude zdát jako „nicnedělání“ a povalování se na gauči.

Přechod na střední školu

Jedním z nejtěžších období v životě dospívajících je přechod na jinou školu, zejména když se jedná o školu střední. Novopečené studenty čeká jiné tempo výuky, často mnohem vyšší nároky učitelů, a hlavně úplně nový kolektiv. Ruku v ruce s velkými změnami většinou přichází i zhoršení prospěchu, což vyvíjí na dítě další tlak.

Jak z toho ven? Zajímejte se o obavy svého potomka a ;buďte připraveni podat pomocnou ruku, pokud o ni bude stát. Nedělejte ale předčasné závěry. Dětem trvá i několik měsíců, než se s přechodem na jinou školu vyrovnají. Případná změna školy by měla být na pořadu dne až po několika měsících, kdy už se děti většinou úspěšně aklimatizují.

 

Tak ať zvládnete vstup do nového školního roku bez úhony!