Kde najdete nejlepší vánoční svařák?

Vánoční trhy patří k těm nejkrásnějším tradicím vůbec. Vůně svařáku, zvuky rolniček a nádherně nasvícené ulice každoročně přilákají takřka každého, kdo si chce alespoň na chvíli oddechnout od vánočního shonu a vychutnat si nefalšovanou sváteční atmosféru. Pojďte se s námi podívat, kde najdete to nejlepší.

Na výborné svařené víno, místní speciality i nějaký ten suvenýr lokálních výrobců lákají vánoční trhy v Čechách i na Moravě. Rozsvícení stromečků a doprovodný program pro celou rodinu na vás čeká téměř v každém větším či menším městě. Stále častěji také jezdíme ochutnávat vánoční speciality za hranice Česka, kde mezi nejoblíbenější destinace patří Drážďany, Norimberk nebo Vídeň. Připravili jsme pro vás přehled těch nejkrásnějších trhů, které letos rozhodně stojí za návštěvu!

Kouzelné vánoční trhy v centru historické Prahy

Jako každý rok, tak i letos nám Praha v adventním čase nabídne vánoční trhy po celém městě, a že je na co se těšit! Pražské trhy si každoročně obhajují své místo na stupni vítězů anket o nejkrásnější vánoční destinace světa. S horkou čokoládou v ruce si můžete užít adventní koncerty na Staroměstském náměstí, a až se jich nabažíte, stačí se posunout o kousek dál na Václavské náměstí nebo náměstí Republiky a ochutnat zdejší svařené víno a trdelník. Další vyhlášené trhy, kde na vás dýchne atmosféra Vánoc, najdete na náměstí Míru nebo Tylově náměstí. Spousty i menších trhů na vás ale budou čekat téměř po celém městě, kde se můžete stavit na pečené kaštany třeba cestou z práce.

Zažijte brněnské Vánoce s turbomoštem

Čekání na Štědrý den si můžete zkrátit výletem do Brna, kde bude i letos středobodem oslav náměstí Svobody. Těšit se můžete na světelné show, živé koncerty nejrůznějších žánrů, významné hosty, brněnské i moravské pochoutky nebo si vyzkoušet pletení vánočních věnců. Dominantou brněnských vánočních trhů je turbomošt, který je jejich neodmyslitelnou součástí už 10 let. Klidnější a tradičnější trhy najdete na Dominikánském náměstí nebo na Zelném trhu a Moravském náměstí. A víte, čím jsou ještě brněnské trhy jedinečné? Jako první v České republice zavedly systém vratných obalů, které si můžete odnést s sebou jako suvenýr.

Do Olomouce na norimberská vína a punč

Ty nekrásnější kulisy nabízejí vánoční trhy v Olomouci, které připomínají trhy v Norimberku a každoročně na ně zavítají lidé z daleka. Nejenže na trzích můžete ochutnat opravdu širokou nabídku svařeného vína a punčů, ale jako jediné trhy v České republice nabízejí originální norimberské víno. A až k němu ochutnáte i tradiční klobásy a masa, můžete se pokochat bohatým doprovodným programem, vystoupením folklorních souborů nebo i s dětmi vyrazit na venkovní kluziště, které je připraveno na Dolním náměstí.

V Čechách je spousta míst, kde pořádají krásné vánoční trhy, za zmínku určitě stojí České Budějovice, Český Krumlov, Plzeň, ale i nejrůznější hrady, zámky a jiná místa nabídnou úžasnou atmosféru a naladí vás na tu správnou vánoční náladu.

Navštivte v Drážďanech jeden z nejstarších vánočních trhů

Návštěva předvánočních trhů v Drážďanech se pro mnoho Čechů stala tradicí a většina z nás už párkrát zavítala za kopečky prohlédnout si tak trochu jinou vánoční atmosféru. Pokud i letos zavítáte k sousedům do Drážďan, navštivte vánoční trh Striezelmarkt, který se poprvé konal už v roce 1434 a letos oslaví úctyhodných 584 let. Jednou z hlavních atrakcí a oblíbenou dominantou všech fotografů je krušnohorská stupňová pyramida, ale určitě vás oslní i starodávný kolotoč nebo menší ruské kolo. V Drážďanech určitě musíte vyzkoušet místní vánoční štolu Dresdner Christstollen, pečené kaštany nebo bratwurst a navštívit i nějaké ty obchůdky se suvenýry.

Ve Vídni na vás dýchne vánoční atmosféra na každém kroku

Advent je jednoznačně jedním z nejkrásnějších období, kdy zavítat právě do Vídně. Vídeňské vánoční trhy se letos otevírají už 16. listopadu a najdete jich po celém městě desítky, většinou u významných památek. Tím nejvyhledávanějším je ale jednoznačně trh na náměstí Rathausplatz, ležící přímo před místní radnicí. Kromě pojídání dobrot a nákupu suvenýrů a výrobků lidových řemesel se můžete svézt na kolotoči nebo si poslechnout živá vystoupení. Pokud už se do Vídně vydáte, rozhodně navštivte i vánoční vesničky u zámku Belvedere nebo na náměstí Maria-Theresien-Platz, kde si můžete vychutnat klidnější atmosféru. Návštěvu trhů určitě stojí za to spojit i s romantickou procházkou po městě, protože Vídeň o Vánocích je prostě kouzelná.

Do Norimberku za vyhlášenými perníčky

Gurmáni zbystřete! Advent v Norimberku pro vás bude přímo rájem. Na trzích byste měli ochutnat norimberské perníčky, jejichž tajná receptura tu vznikla už v dávných dobách. K perníčkům bude skvěle chutnat i vaječný punč se šlehačkou. Zdejší stánky nabídnou ale mnohem více, vaše chuťové buňky můžete potěšit ovocem zalitým čokoládou nebo praženými mandlemi. Pokud neholdujete sladkému, v nabídce jsou norimberské klobásy na všechny způsoby. A kam na ně vyrazit? Trhy probíhají v historickém centru města, především na náměstí Hauptmarkt, kde tvoří krásnou kulisu dominanta města – kostel Panny Marie.