Turecká krize může vyjít ČEZ na stamiliony

Před 15 lety se investoři do Turecka jen hrnuli. Dnes by někteří raději ze země zcela odešli. Turecká lira zaznamenává prudký pokles a podnikatelé se obávají příchodu ekonomické krize.

Turecká krize může vyjít ČEZ na stamiliony

„České firmy šly do Turecka většinou v době, kdy panovala vlna nadšení. V současné době by už tam zřejmě vstupoval málokdo,“ říká v rozhovoru pro HN Jaroslav Vybíral, analytik ČSOB Asset Management, jenž turecký trh sleduje. „Turecká krize může vyjít ČEZ na stamiliony a Škoda bude v zemi prodávat svá auta obtížněji,“ dodává.

Zásadní změny z hlediska investorů

Přibližně deset let bylo Turecko velmi oblíbenou zemí pro investice. Od roku 2003 vnímali západní investoři Erdogana jako člověka, který udělal v Turecku pořádek. Mluvilo se o vstupu Turecka do EU a spousta lidí věřila, že se to skutečně stane. S rostoucí mocí Erdogana investoři znejistěli a v poslední době už má jeho postava jednoznačně negativní vliv. Tamní firmy mají část svého financování nastavenou v eurech a dolarech a hrozí, že výrazně slábnoucí lira může kurzově vrhnout do ztráty celé hospodaření. Ztráty pro banky, které se financují v zahraničí, mohou vést k erozi kapitálu a jeho nutnému navyšování.

Dopad poklesu liry na české firmy podnikající v Turecku

Současná situace má na firmy negativní kurzovní vliv. Je to vidět ve výsledcích skupiny ČEZ. Když výrazně oslabí turecká lira, má ČEZ ze své turecké investice kurzovou ztrátu. A jsou to částky v řádech stamilionů korun. České firmy šly do Turecka v době zmiňované vlny nadšení. Investoři už by dnes nebyli ochotni nést takové podnikatelské riziko.

Dobře je to vidět na automobilce Škoda Auto, pro ni teď může být obtížnější prodávat svoji produkci. Důvod je zřejmý. Je to produkce dodávaná z Evropy do Turecka, takže po propadech liry výrazně zdraží.

Problematický odchod

Některé české firmy zvažují turecký trh úplně opustit. Není to ale jednoduché. Najít protistranu, které by v současném prostředí přenechaly své podnikání, je velmi těžké. Mohou se najít odvážlivci, kteří si řeknou, že lira už oslabila příliš, a tudíž se jedná o dobrou obchodní příležitost, ale to riziko je obrovské.

Spory s Amerikou negativně ovlivňují podnikání v Turecku

Turecko je členem NATO. Amerika nyní zvýšila cla na dovoz hliníku a oceli. Politické vztahy Turecka s EU a NATO jsou teď hodně špatné. Navíc se Amerika s Tureckem přetahuje o amerického duchovního, kterého Turci vězní a nechtějí ho vydat. Spojené státy proto zavedly sankce vůči dvěma tureckým vysokým představitelům. Otázka nyní je, jaká je budoucnost Turecka v rámci NATO, jestli se Turecko odhodlá k něčemu tak bezprecedentnímu, jako je odchod z NATO.

Celý článek najdete na stránkách Hospodářských novin.