Smartphone, nebo zrcadlovka?

Typická situace. Třídní besídka, děti zpívají koledy. Míří na ně desítky mobilních telefonů jejich rodičů, kteří natáčejí a fotí jako o život. Kvalita záznamů však bývá často pochybná a málokdo si takové fotky doopravdy zarámuje. Chcete mít každý moment zachycený v prémiové kvalitě, ale váháte, zda zvolit mobil, zrcadlovku, či kompaktní fotoaparát? Pomůžeme vám se rozhodnout.

Smartphone nebo zrcadlovka?

Praktičností vede smartphone

I když kvalitnější momentky z dětského vystoupení pravděpodobně pořídíte spíše zrcadlovkou nebo kompaktním fotoaparátem, stejně nelze chytrému telefonu upřít jeho praktičnost. Pokud lpíte na zachycení každičké chvíle ve svém životě, telefon je jasnou volbou.

Foťák vede ergonomií

Fotoaparát je na pořizování fotek jednoznačně pohodlnější. Uzpůsobený tvar pro snadné uchopení i manipulaci je pro tento přístroj typický. Zážitek z focení, bez neustálého strachu, že vám foťák vyklouzne z ruky, tak bude určitě lepší. Navíc se vám do objektivu nebude plést plandající pouzdro, jak tomu u telefonů bývá.

Zrcadlovkou ke kvalitě

Kdo to s focením myslí vážně, je pro něj kvalitní zrcadlovka jednoznačnou volbou. Lépe zachytí pohyb i ve zhoršených podmínkách, fotí ve tmě a výsledek vypadá realisticky. Odborníci se shodují, že kvalita fotek v mobilech se může někdy přiblížit kompaktním fotoaparátům, ale k zrcadlovkám má daleko.

Pozor na baterii

Plánujete-li cestu do přírody, nezapomeňte k mobilu přibalit i fotoaparát. Průměrný přístroj zvládne na jedno nabití až tisíc fotek. S pamětí u mobilů je to horší, nehledě na baterii, která se snadno vyčerpá. Stačí, když si zapnete navigaci v terénu a na focení vám nemusí stačit „šťáva“.

Jak je to s cenou?

Chytrý telefon stojí pár tisícovek, naopak kvalitní zrcadlovka vyjde na několik desítek tisíc korun. V případě zrcadlovky z druhé ruky a nejmodernějšího high-end smartphonu už se nůžky uzavírají

Pozvedněte své sociální sítě

Zvyk podělit se o aktuální foto zážitek na sociálních sítích je samozřejmě doménou telefonů, které jsou k tomu uzpůsobeny svými aplikacemi. Ale i moderní fotoaparáty umí fotky odeslat přes wi-fi či Bluetooth do mobilu – odtud je můžete předat na sociální sítě, jak jste zvyklí. Složitější, ale výsledek lidé více ocení.

Profoťte se k umění

Pokud chcete, aby vaše fotky byly brány vážně, pořiďte si kvalitní literaturu a zaplaťte si kurz. Návody na YouTube jsou možná dobrým začátkem, ale když chcete opravdu dobře fotit, musíte jít do hloubky. A hlavně – fotit, fotit, fotit.