Nová pravidla v oblasti hypoték, která není radno minout

Od 1. října platí nové regulace České národní banky, kterými se bude řídit každý bankovní ústav. Aby vám nic neuniklo, shrnuli jsme všechny změny v tomto článku.

Nová pravidla hypoték

Doposud platilo pouze omezení ohledně výše půjčky vůči pořizované hodnotě nemovitosti. Většina zájemců mohla získat hypotéku do výše 80 % hodnoty zástavy. Právě od října se ale toto omezení podstatně rozšíří − úvěr na bydlení získají jen ti žadatelé, jejichž hypotéka včetně případných dalších starších půjček nebude vyšší než 9násobek jejich ročního čistého příjmu (faktor DTI – Debt to Income). Na úvěr na bydlení dosáhnou také jen lidé, kteří na splátkách dluhů i s hypotékou nezaplatí více než 45 % svého měsíčního čistého příjmu (faktor DSTI – Debt Service to Income).

Důležité je zmínit, že opatření ČNB se vztahují na úvěrové smlouvy podepsané od 1. 10. 2018. Vzhledem k tomu, že zpracování hypotečního úvěru nějakou dobu trvá, je patrné, že nová pravidla se dotknou již rozjednaných obchodů.

Srozumitelné sazby

Pravidla a limity pro žádost o úvěr se mohou zdát složité, co ale složité není, to jsou naše sazby nabízené v rámci akční nabídky Jasná hypotéka. Ta platí pro úvěry do 80 % hodnoty zástavy. Garantujeme vám jasné a přehledné sazby a jejich podmínky. Úrokovou sazbu Jasné hypotéky si můžete např. zafixovat na 15 let s úrokovou sazbou 2,99 % (platí pro klienty se sjednaným splácením z Premium konta a pro výši úvěru do 70 % hodnoty zástavy nemovitosti). Výhodou 15leté fixace je především jistota úrokové sazby na téměř polovinu běžné splatnosti hypotečního úvěru, a to zejména i s ohledem k aktuálnímu vývoji úrokových sazeb na trhu.

Máte jakýkoliv dotaz k financování svého nového bydlení a chcete vědět více o naší Jasné hypotéce? Neváhejte kontaktovat svého Premium bankéře.

Podmínky Jasné hypotéky: První podmínkou je být nebo se stát klientem ČSOB, tj. sjednat si inkaso splátky z účtu a pravidelně na tento účet zasílat alespoň 1,5násobek měsíční splátky. Druhou podmínkou je uzavření životního pojištění u ČSOB Pojišťovny nebo sjednání inkasa z účtu spoludlužníka. V případě, že nesplníte podmínku pojištění či inkasa z druhého účtu v ČSOB, bude vaše sazba jen o 0,2 % procentního bodu vyšší.