Inflace hned tak nezmizí

Ekonomické okénko Petra Dufka, analytika ČSOB

Rostoucí mzdy, drahé bydlení, nová pravidla pro hypotéky… Poslední měsíce nás média zásobovala různými tématy, na inflaci se poněkud zapomnělo. Náš analytik se podíval na to, co způsobuje její růst a co můžeme očekávat do budoucna.

Inflace hned tak nezmizí

Inflace je tady stále, daří se ji ale krotit

Inflace se po krátké přestávce opět vrátila do těsné blízkosti prognózy centrální banky, která tak může spokojeně konstatovat její naplňování a pokračovat v normalizaci úrokových sazeb. Když k tomu připočteme fakt, že nahoru zamířila měnověpolitická inflace i korigovaná inflace bez pohonných hmot, může být centrální banka s vývojem cen v ČR spokojena. Nakonec si sama jako svůj dlouhodobý cíl kdysi stanovila dvouprocentní úroveň s možností odchylky o jeden procentní bod nahoru a dolů.

Jak se podepsal drahý nájem?

Za růstem inflace jsou v letošním roce především rostoucí náklady na bydlení. Ty se postaraly téměř o třetinu z aktuálních 2,5 %. Hlavním důvodem je zvyšování tržního nájmu, který tak reaguje na přetlak poptávky na realitním trhu, jenž jsme zatím vnímali skrze prudký růst cen bytů a rodinných domů.

Doba levných energií brzy skončí

Domácnostem se ovšem, na rozdíl od předchozích let, začínají zvyšovat i účty za energie zrcadlící dění na energetických burzách v zahraničí. Prozatím jde zejména o ceny elektrické energie, nicméně v průběhu následujících měsíců se k nim nepochybně přidají i ceny plynu. Doba levných energií prolongovaná dlouhodobými fixacemi však už pomalu končí.

Zvyšující se mzdy, drahé dovolené nebo slabá úroda

Do inflace navíc časem opět promluví v reakci na slabší letošní úrodu i potraviny a zesílí především inflační tlaky u služeb, které začnou ve větší míře odrážet vývoj mzdových nákladů. Inflace tak i nadále s vysokou pravděpodobností zůstane nad cílovou hranicí ještě minimálně jeden celý rok. Brzdit ji jako dříve nebude ani spotřebitelská poptávka, která je právě silná a lidé si neváhají připlatit v restauracích, na svých dovolených či při nákupu zboží a služeb pro volný čas.

Zamýšlené intervence ČNB

Na protiinflační straně tak už zůstává pouze konkurence obchodníků, respektive boj e-shopů za místo pod sluncem, a koruna, od níž si centrální banka hodně slibuje. Měla by po několikaměsíční přestávce začít opět posilovat a vlastně tak i brzdit inflaci v jejím současném „rozletu“. Jestli to bude až tak rychle, jak předpokládá ČNB, je otázkou. Nicméně už nyní se dá docela spekulovat, že čím méně koruna posílí, tím více bude chtít inflaci brzdit centrální banka prostřednictvím vyšších úrokových sazeb v souladu s jejím dlouhodobým záměrem normalizovat úrokové sazby v ČR.