Cyklisté a in-line bruslaři mají v létě z čeho vybírat

Doba letních dovolených přímo vybízí k pohybu na čerstvém vzduchu. Pro milovníky sportu jsme proto připravili přehled zajímavých cyklostezek a in line tras situovaných většinou v atraktivním přírodním prostředí. Pro inspiraci jsme sáhli i do zahraničí.

Cyklisté a in-line bruslaři mají v létě z čeho vybírat

Trainspotting pro bruslaře a cyklisty

A začneme hned smířlivě trasou, která je v hodná jak pro cyklisty, tak pro in-line bruslaře. Patnáctikilometrový úsek vedoucí nádhernou šumavskou přírodou podél Vltavy a železniční tratě nadchne každého milovníka in-line bruslí. Vede totiž z Nové Pece do Stožce, tedy první zónou Národního parku Šumava. Trasa je široká a bezpečná a kromě aut s povolením vjezdu by vás na ní nemělo nic rušit. Výhodou je stín a specialitou jízda přes devět železničních přejezdů.

Pro vyladění stylu

Pokud příroda není to hlavní, co vás na in-line bruslení přitahuje, možná uvítáte Hipodrom Most. V areálu se můžete na svůj sportovní výkon soustředit na dráze o celkové délce 3 370 metrů. Úsek dlouhý 1 500 metrů vede v obou směrech, tato část okruhu je široká příjemných 5 metrů. Ve zbylých 1 870 metrech pokračuje dráha v jednom směru o šířce 3 metrů. Dětské centrum a piknik park s šesti grily slibují příjemně strávený rodinný den.

Ráj z hnědouhelných dolů

Tato rarita se nachází jen kousek od Drážďan. Řeč je o největší uměle vytvořené vodní ploše v Evropě, jezerní krajině na území bývalé hnědouhelné pánve. Nový vodní svět je natolik velký, že každému ze zdejších jezer je zaručen vlastní a osobitý charakter.

Dobrou zprávou je, že zde pamatují na cyklisty i bruslaře. Stezky vedou především kolem jezer a jsou vzájemně propojené. Areál nabízí desítky kilometrů tratí s perfektním povrchem. Všude platí zákaz vjezdu pro motorová vozidla. Velkou výhodou je šířka nových cest, v průměru 3,5 metru. Tady si cyklisté a bruslaři navzájem nevadí.

Rovinka pro rodiny

Někdy je nejlepší vsadit na klasiku. Zejména s malými dětmi je jistější nevystavovat se náročnějším profilům a převýšením a držet se ověřených tras. Jednou z nich je naučná stezka Okolo Třeboně. Okruh dlouhý 39 kilometrů začíná v Třeboni na hrázi rybníka Svět a končí před branami města.

Po trase cyklisty čeká 22 zastávek s naučnými tabulemi, a tudíž i dostatek prostoru na svačinu. Trasa nabízí výhled na rybníky, ale také návštěvu rašeliniště. Příjemná je zastávka u Sovího lesa, kde hnízdí několik vzácných druhů ptáků, jako jsou čáp černý, orel mořský či datel černý. Ze sov se zde vyskytuje sýc rousný a kulíšek nejmenší.

Moravská pohoda

Jižní Morava je ideálním cílem návštěvníků, kteří chtějí spojit aktivní odpočinek s relaxací. Zatímco večer můžete ochutnávat vybraná moravská vína, přes den vás zde čeká sportovní výkon v podobě Lichtenštejnské stezky. Vede přes Lednicko-valtický areál, který patří mezi 12 českých památek UNESCO, a je vhodný pro rodiny s dětmi. Celkových 39 kilometrů se vám se správným (silničním či trekingovým) kolem podaří překonat bez větších obtíží.

Kolem jezera Mondsee

A nakonec jedna cyklonávštěva u našich rakouských sousedů. Jen asi 350 kilometrů od hlavního města se v rakouském regionu Salzkammergut (Solná komora), spadajícím pod oblast Horního Rakouska, rozkládá obec Mondsee na břehu stejnojmenného jezera. Rozhodnete-li se jezero obkroužit na kole, čeká vás příjemný 26 kilometrů dlouhý výlet rovinatého charakteru s mírným stoupáním. Každý rok se zde koná cyklistický maraton kolem pěti jezer (Mondsee 5 Seen Radmarathon). Historie, vodopády nebo solné jeskyně jsou jen další z mnoha místních lákadel.