Další úspěšný rok pro akcie?

Aleš Prandstetter, hlavní stratég ČSOB Asset Management

Začátek letošního roku investorům rozhodně přeje a akciový trh míří vzhůru. Jaký lze očekávat další vývoj a jak ho může ovlivnit rostoucí inflace?

Další úspěšný rok pro akcie?

Ačkoli se to zdá neuvěřitelné, je velmi pravděpodobné, že i letos si akcie připíší ziskový rok a odvážnější investoři budou opět spokojenější než ti opatrnější.

Za první měsíc roku 2018 si akcie, měřené indexem MSCI World, připsaly přes 6 %, což je výnos, který by sám o sobě leckterého investora uspokojil i na roční bázi. Posilující česká koruna a oslabující americký dolar mají sice na svědomí podstatně nižší – poloviční – výkonnost v naší národní měně, nicméně i tak je to výsledek pro akciové investory velmi příznivý. Tahouny jsou opět cyklická odvětví jako firmy z oblasti zboží dlouhodobé spotřeby nebo informačních technologií. Překvapivě se však mezi ně vklínily i farmaceutické firmy.

Mimoto se vyhlídky ekonomik i ziskovosti nadále vylepšují, což vede i váhající k tomu, aby opustili kalné vody dluhopisového trhu nebo nudu na bankovních účtech, kde reálně, tedy po započtení inflace, peníze na hodnotě ztrácejí.

Hospodářská expanze bývá zpravidla doprovázena zvýšenou inflací. Ta je logickým důsledkem rychle rostoucí poptávky, které se nabídková strana již není schopná přizpůsobit, neboť se nachází na hranici kapacit. Na hraně tohoto stavu se možná nyní nacházíme i my.