Česká lyžařská střediska prohrávají na kilometry, ale nechybí jim odhodlání

Lyžařská sezona je v plném proudu a s jarními prázdninami se hory postupně naplní dalšími návštěvníky. Loňská zima dala českým provozovatelům ski areálů po sérii několika méně vydařených sezon naději, že mohou konkurovat zahraničním střediskům, třeba těm rakouským nebo italským.

Česká lyžařská střediska prohrávají na kilometry, ale nechybí jim odhodlání

I když zahraniční střediska nabízejí v průměru lepší služby, lyžování bez front a desítky kilometrů sjezdovek, hrají pro české ski resorty dva výrazné faktory, a to krátká dojezdová vzdálenost a možnost domluvit se mateřských jazykem. Díky znalosti prostředí lze i v blízkosti velkých lyžařských středisek najít výhodné ubytování, pokud je člověk připraven dojíždět třeba 5 km na svah. Prioritou však nesmí být cíl v podobě nalyžovaných kilometrů. Velká česká střediska mají kolem 20 km sjezdovek (SkiResort Černá hora – Pec 44 km, ale přejezdy se neobejdou bez ski busu či rolby), zatímco v Alpách bez problémů lyžař může sjet až 100 km denně. V průměru má 164 českých lyžařských středisek 10 km sjezdových tras. A to není zrovna ohromující číslo.

Konkurence kvalitou

Jedno však nelze českým lyžařským centrům alespoň v posledních letech upřít. Ačkoli nemohou zahraničním ski areálům konkurovat co do délky sjezdovek a nadmořské výšky, snaží se je dohnat kvalitou služeb, technologiemi a gastronomií. Zejména pro rodiče s dětmi a středně náročné lyžaře už tato kombinace může rozhodovat ve prospěch tuzemských radovánek.

Vladimír Kasík, provozní ředitel Ski & Bike Špičák na Šumavě má podobný názor: „Asi se těžko můžeme srovnávat s přírodními podmínkami Alp. U nás se lyžuje v nižších nadmořských výškách, tím můžeme jen stěží konkurovat. Naopak cenově jsme alespoň my na Špičáku pořád o dost výhodnější – od skipasů, půjčovny a servisu lyží až po ceny občerstvení nebo ubytování. V čem musíme být v Česku stejně dobří, možná lepší, je úroveň poskytovaných služeb. V posledních letech nemá český lyžař problém s tím, že kvalitní služba stojí peníze, ale nepromine šlendrián, byť třeba laciný,“ zdůrazňuje Kasík.

Pro zvýšení atraktivity plánují Češi i řadu velkých projektů, jako například rozšíření sjezdovek, propojení areálů, prodloužení lanovek a výstavbu nových restaurací. Pro rodiny s dětmi jsou také nedocenitelné stále se rozšiřující služby, jako je babysitting, dětské koutky, lyžařské školy či snowtubing. Podle Asociace horských středisek ČR se investice letos vyšplhaly přes 700 mil. Kč, tedy víc než loni. Většina provozovatelů se přitom snaží cenu permanentek udržet zhruba na stejné úrovni ve srovnání s předchozím rokem.

V Rakousku rodiny vítají

Podle Kateřiny Vlčkové z Rakouské národní turistické centrály je však Rakousko stále ještě o třídu výše, a to i službami. „Když opomenu fakt, že v rakouských střediscích můžete lyžovat celý den, aniž byste se ocitli na stejném místě, tak i z hlediska pohostinnosti jsou dále. Je zde například speciální síť hotelů (Kinderhotels), které se specializují na děti, a podobně je tomu i v restauracích,“ říká Vlčková. Děti si také určitě pochutnají na sladké rakouské kuchyni. Podle Vlčkové jsou i čím dál častější čeští instruktoři, kteří se tamním provozovatelům vyplatí i proto, že většinou umí i anglicky a německy. „No a pak je tu ještě faktor wellness. Například termální lázně v Tyrolsku nemají konkurenci. Skvělé je to třeba v Aqua Dome Längenfeld. Poblíž se natáčel i poslední James Bond a Češi sem moc rádi jezdí,“ uzavírá.

Na vrcholu českého lyžařského žebříčku je i Itálie

Dojezdová vzdálenost není pro Čechy především ve srovnání se středisky na západě Rakouska výrazně větší a italské Dolomity nabízejí jedinečné scenérie skalnatých horských štítů, které jinde v Alpách nenajdete. Zážitkem, který by si milovníci zimních sportů rozhodně neměli nechat ujít, je putování po sjezdovkách Sella Ronda. Díky propojení čtyř světoznámých lyžařských středisek se lyžaři mohou vydat na celodenní okružní cestu kolem horského masivu Gruppo del Sella, na které jim rozhodně nehrozí, že by museli jet dvakrát po stejné sjezdovce.

Nouze není ani o příležitosti k posilnění. Bistra na sjezdovkách nabízejí všudypřítomný hřejivý nápoj Bombardino, který dělá čest svému jménu, anebo lákavou směs italské a rakouské kuchyně, která odkazuje na barvitou historii tohoto pohraničního regionu. Populární je mezi českými lyžaři i Livigno na italsko-švýcarském pomezí, které kromě bílých svahů láká návštěvníky i na výhodné nákupy v tamní bezcelní zóně.

Zatímco k sousedům se Češi vypravují na vlastní pěst, do Itálie se častěji odhodlají v rámci zájezdu. Podle cestovních kanceláří roste aktuálně obliba jednodenních lyžařských zájezdů do Alp. Češi si také oblíbili lyžování na Slovensku. „Na vzestupu jsou sousední Tatry. Jejich výhodou je zejména to, že tamní hoteliéři nabízejí často vyšší komfort ubytování,“ uvedla ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková v ČTK.

Tipy

  • SkiResort Černá hora – Pec nově nabízí jízdu ve speciální rolbě na vrcholu Černé hory s dojezdem na lyžích do Pece pod Sněžkou. Odtud se lze vrátit skibusem.
  • Na cestách po rakouských Alpách využijte síť Kinderhotels. Dětem se budou věnovat animátoři a chůvy. Nemusíte se ani bát, že v menu pro své potomky nenajdete vhodná jídla.
  • Pro poklidnou rodinnou dovolenou se také hodí francouzské středisko Paradiski, konkrétně Les Arcs. Jednou z jeho výhod jsou paralelní svahy. Na jednom je terén pro zdatné lyžaře a hned vedle mohou sjezdovku bezpečně sjíždět začátečníci.
  • Val di Fiemme je dopravně nejdostupnějším střediskem Dolomit, Aprica je zase díky svým příznivým cenám a mírným sjezdovkám ideální pro rodiny s dětmi.