Rekordně bohaté Vánoce

Ekonomické okénko analytika ČSOB Petra Dufka

Tržby tuzemských obchodníků směřují každý měsíc k novému rekordu, a tak lze jednoznačně počítat i s tím, že letošní Vánoce budou z pohledu nákupů spotřebitelů těmi nejhojnějšími v historii. Nakonec ekonomice se daří a lidé tento fakt stále více pociťují ve svých peněženkách. Ať už proto, že nebývalým tempem mizí nezaměstnanost, i když stále ještě přibývá volných pracovních míst, ale především proto, že růst mezd v ekonomice akceleruje a překonává veškeré dřívější odhady.

Rekordně bohaté Vánoce

Lidé se cítí finančně bezpečněji a je to poznat i na jejich náladě, respektive na spotřebitelském sentimentu. Dávno pryč jsou časy, kdy Češi patřili mezi největší skeptiky v zemích EU bez ohledu na to, jak moc dobře či špatně se dařilo ekonomice. Letošek opanovala dobrá nálada a s ní přišla i chuť nakupovat, investovat a tak trochu i méně šetřit. Ne že bychom si přestali odkládat bokem na horší časy, ale činíme tak – mimochodem i z důvodu menších obav z budoucnosti – přece jen o něco méně. Doba rekordní míry úspor nicméně pominula a přišlo období rekordní spotřeby a investic do bydlení. Nakonec každá další zpráva z maloobchodu nebo z realitního trhu tento fakt pravidelně potvrzuje.

Česká republika se letos stala držitelem hned několika pomyslných rekordů. Stala se zemí s nejnižší nezaměstnaností v rámci EU a současně i zemí, kde rostou nejrychleji ceny nemovitostí. Zařadila se mezi země s nejvyšším růstem maloobchodního obratu a zvláště pak mezi země s nejvyšší oblibou virtuálního nakupování. Množství lidí v hypermarketech na první pohled může svědčit o opaku, nicméně každoměsíční dvojciferný růst tržeb internetových obchodů nebo ztrojnásobení jejich obratu za posledních 8 let je už realitou. Nebude to dlouho trvat a budeme už celou pětinu svých nákupů realizovat právě v e-shopech.

Naši ekonomiku stále více pohání spotřeba pramenící z naší dobré nálady. Nelze si proto do nového roku snad přát kromě zdraví nic jiného, než aby nám pozitivní sentiment vydržel i nadále. A kromě toho lze snad vyslovit ještě jedno přání – abychom se zbavili našeho letošního prvenství v cenách nemovitostí. Přece jen by bylo víc než žádoucí, aby se v příštím roce o něco více rozjela i zaostávající výstavba nových bytů. Protože bez ní nás nečekaná nic jiného než další růst cen nemovitostí. Ty si totiž na rozdíl od spotřebního zboží v dobách vysoké poptávky můžeme jen těžko dovézt ze zahraničí.