Český ostrovní dům a budovy blízké budoucnosti

Představte si svět, kde naše domy vyrobí celoročně tolik energie, že nejen pokryjí svou spotřebu, ale ještě svými přebytky lokálně pomáhají okolním budovám a elektrickou síť používají jen jako záložní zdroj. Zároveň minimalizují spotřebu pitné vody, a aby nesnižovaly běžný životní standard, maximálně využívají vodu dešťovou. Soběstačnost – tato vize je hlavní myšlenkou projektu Český ostrovní dům, jehož hlavním partnerem je Hypoteční banka.

Český ostrovní dům a budovy blízké budoucnosti

Náplní projektu je soutěž pro studenty architektury a stavebnictví. Jejím cílem je vytvářet zajímavé projektové studie šetrných soběstačných staveb a zároveň najít způsoby, jak je skutečně realizovat. Letošním vítězem soutěže se stal tým studentů Fakulty stavební ČVUT v Praze. Porotu zaujala jejich vize šetrněji fungujícího rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu (vizualizace níže).

Český ostrovní dům vizualizace

Český ostrovní dům letos získal prestižní Ocenění za udržitelnost a společenský přínos od Asociace společenské odpovědnosti a Centra OSN v Praze a nedávno i Ekologického Oskara v soutěži E.ON Energy Globe Awards, jehož předávání jste mohli sledovat 14. října v České televizi. Vítězstvím v národním kole se tento projekt nominoval do mezinárodního finále nejvýznamnějšího ekologického ocenění Energy Globe Award.

Další velký projekt čeká propagátory myšlenky soběstačnosti v příštím roce. Na jihu Čech by totiž měla být zahájena výstavba dvou prototypních „ostrovních“ domů, tedy budov, které budou zcela nezávislé na inženýrských sítích a kromě jiného budou sloužit jako veřejně přístupná laboratoř nápadů.

Propagátoři myšlenky soběstačnosti