Výsledky českého průmyslu a jeho vyhlídky

Ekonomické okénko analytika ČSOB Petra Dufka

Srpnový výsledek tuzemského průmyslu dopadl oproti očekávání výborně. Produkce tohoto největšího tuzemského odvětví se oproti červenci zvýšila o více než 14 % a meziročně byla tentokrát vyšší o 5,8 %. Hlavní zásluhu na tomto výsledku neměly ani tak automobilky, jako energetika. Auta byla tentokrát „až“ na druhém místě.

Výsledky českého průmyslu a jeho vyhlídky

Co je v případě automobilů ještě mnohem zajímavější, je však meziroční pokles nových zakázek o 1,7 %. Na první pohled jen drobné zakolísání, nicméně už trend z předchozích měsíců naznačoval, že největší expanzi má už možná automobilový průmysl za sebou. Ostatně za prvních 8 měsíců letošního roku zakázky automobilek vzrostly jen o 2,4 %. Výrobní kapacity produkující nejúspěšnější modely jsou naplněné a prostor k dalšímu růstu výroby už jen omezený. Vedle toho se zdá, že se zájem zákazníků o nové vozy mění ve prospěch tzv. SUV a navíc v některých zemích EU dokonce vykazuje známky nasycení. Z jednoho čísla samozřejmě nemá smysl dělat hluboké závěry, avšak vzhledem k výjimečné pozici automobilového průmyslu v rámci české ekonomiky (včetně subdodavatelů generuje cca 9 % HDP) je třeba sledovat jeho čísla s velkou obezřetností. Tedy zda se potvrdí, že jde o doznívající vliv dovolených, nebo o nový, méně příznivý trend automobilového průmyslu. Pro celý zpracovatelský průmysl však prozatím ukazatele důvěry i indexy nákupních manažerů (PMI) naznačují příznivý vývoj i po zbytek letošního roku. A to i v případě nových zakázek, kterých by měl být dokonce takový dostatek, že výrobci nestíhají a roste rozpracovanost výroby.

To v případě stavebnictví se na větší expanzi stále ještě čeká. Výroba je sice v mírném plusu, avšak inženýrské stavitelství se stále pohybuje jen mírně nad nedávnými minimy. Jak napovídají výsledky státního rozpočtu, peněz na výstavbu je stále dost, avšak stavět není příliš co stavět. A tak se jako již tradičně přesouvá v rámci inženýrského stavitelství pozornost na rekonstrukce. Naproti tomu realitní boom žene vzhůru výstavbu bytů i komerčních nemovitostí, které pomáhají růst pozemnímu stavitelství. Další dvouciferný nárůst u zahájené výstavby bytů a rodinných domů sice vypadá impozantně, ale s ohledem na silnou poptávku a zejména pak nízké srovnávací základy jej rozhodně nepřeceňujme. Dosavadní trend nedostatku nemovitostí vedoucí k rychlému růstu cen se nejspíše hned tak nezlomí.

Stavební výroba letos skončí mírným nárůstem, na překonání propadu z předchozích let to však stačit nebude. A na pokrytí dlouhodobého deficitu v dopravní infrastruktuře ČR už vůbec ne. Statistiky stavebních zakázek sice naznačují zlepšení, je ale otázkou, kolik se z těchto zakázek vlastně skutečně podaří odstartovat v realitě, nikoli jen na papíře.