Dopady politiky se často přeceňují

Ekonomiku lze politikou zcela zničit, většinou ale mají politická rozhodnutí na ekonomiku menší dopad, než by se mohlo zdát. Investorům, kteří se řídí především obrazem reality v médiích, proto hrozí, že špatná rozhodnutí budou dělat častěji.

Dopady politiky se často přeceňují

Strach je v investicích nejhorší kuchař a míchat investiční portfolio podle míry obav se nevyplácí. Obavy mají většinou tu vlastnost, že se spíše odvíjejí od obrazu reality v médiích než od reality samotné. To pak vede investora k prodejům jeho riskantnějších pozic v dobách nejnevhodnějších, to znamená na tržních minimech.

Nevyzpytatelné je v tomto ohledu také politické dění. Poslední rok to bylo vidět na dopadech výsledku amerických prezidentských voleb. Strašení Trumpem přešlo po volbách do nadšení z Trumpa, načež postupně zase přichází ochlazení. Obchodovat podle úrovně „trumpovské“ skepse či optimismu se zkrátka neukázalo jako dobrá volba.

Politická rozhodnutí často mají dopady na ekonomiku a tím i na klíčovou veličinu pro investory, a to na zisky firem. Nicméně vliv a trvalost takových zásahů se někdy přeceňují. Snížení daní nebo uvolnění regulací sice firmám prospívá, avšak přináší méně viditelné náklady jinde.

Jak se vlády a prezidenti střídají, je v delším časovém období reálný vliv politických rozhodnutí na hodnotu firem spíše malý. Na druhou stranu ekonomiku lze samozřejmě politikou i zcela zničit. Komunistické nebo fašistické převraty to v minulosti ukázaly zcela spolehlivě.