Roboti budoucnosti zvládnou obstarat celou domácnost

Stále častěji čteme v novinách, jak roboti připraví o práci mnoho lidí, především pak v řadě průmyslových oborů. Roboti ale dovedou vykonat spoustu užitečných činností, a to třeba i v domácnosti. České domovy už nyní brázdí pomocníci, kteří zastanou často otravné domácí práce. Robotické vysavače uklízejí podlahy, existují i automatické čističe oken nebo autonomní sekačky na trávu. Podíváme-li se na technologické novinky pro následující rok, bude se trend využívání robotů v budoucnu jen posilovat.

Roboti budoucnosti zvládnou obstarat celou domácnost

Na začátku roku se na veletrhu CES (veletrh spotřební elektroniky a IT pořádaný v Las Vegas) představilo několik novinek, které se již brzy objeví v domácnostech po celém světě. Některé z nich jsou spíše zábavné než užitečné, jako například Kuri od společnosti Mayfield Robotics. Robot, který vypadá trochu jako slavný R2D2, si sám najde cestu vaší domácností, aby vás přivítal. Když přijdete domů, dá zbytku rodiny vědět, že už jste dorazili. Kromě toho může sloužit i jako strážce a během nepřítomnosti majitele nahrávat videozáznam toho, co se doma děje.

Mnohem užitečnější funkce nabízí třeba robot, který vyvíjí společnost LG. Zařízení reaguje na gesta a umí najít předpověď počasí, přehrát hudbu, ovládat osvětlení a vytápění v domě nebo zaznamenat vzkazy. A pokud je váš dům rozlehlý, robot pošle do jeho vzdálenějších koutů své menší společníky, kteří s ním na dálku spolupracují. Podobné funkce nabízejí i roboti od dalších výrobců. Roboti umí dětem vyprávět pohádky na dobrou noc, aniž by přitom sami usínali. Když upadnete a zraníte se, všimnou si toho a přivolají pomoc.

Nejvíce využívají lidé technologické inovace spojené s vytápěním nebo se zabezpečením domácnosti. Z nedávného průzkumu společnosti GfK vyplývá, že právě tyto technologie, které umožňují řízení domova na dálku, využívají Češi nejčastěji. Celkově moderní technologie ke vzdálené správě domova využívá asi jen 17 % Čechů. Obyvatelé dalších evropských zemí jsou na tom podobně, výrazně napřed jsou především obyvatelé některých asijských zemí.

Změnit by to mohla třeba nová generace robotů, která toho bude umět podstatně více, a tím pádem bude pro uživatele žádanější. Na trh dorazí roboti, kteří sami zvládnou obsluhu všech domácích přístrojů, a stanou se tak univerzálními pomocníky. Stále větší roli budou také hrát zařízení kontrolující prostřednictvím sady senzorů spotřebu energií. Právě taková zařízení budou ve světě, kde se například voda může stát poměrně vzácnou komoditou, určitě stále více potřeba.