Prvních 100 dní Trumpa prezidenta: Předvolební sliby, povolební chyby a dopad na trhy

Donald Trump v posledních týdnech své předvolební kampaně vydal a podepsal smlouvu s voliči, ve které specifikoval své sliby – 18 činů, které chtěl vykonat jako prezident, a 10 legislativních kroků, které měl v úmyslu prosadit v Kongresu v průběhu prvních 100 dní ve svém úřadu. Po jeho zvolení se trhy na základě této smlouvy a dalších slibů pohnuly tím či oním směrem. Na konci dubna oněch 100 dní uplynulo. Které sliby tedy nový prezident Spojených států splnil a jaký to mělo dopad na trhy a očekávání investorů?

Prvních 100 dní Trumpa prezidenta: Předvolební sliby, povolební chyby a dopad na trhy

V průběhu prvních dnů v úřadě Donald Trump opravdu vypadal, že se bude snažit svým slibům dostát, a to i těm, o kterých si mnozí mysleli, že realizovány nebudou. Twitter (standardní média Trump spíše ignoroval) byl plný zpráv, jaký prováděcí předpis (executive order) zrovna podepsal. Většina těchto příkazů však měla za následek pouze zadání zanalyzování stavu a případně co bude potřeba, aby se ta či ona věc změnila. V konečné fázi však splnil pouze 10 ze svých téměř 30 slibů voličům. A co je dle mého pohledu ještě důležitější, tak žádný z těchto slibů nemusel projít americkým parlamentem.

Trump je po dlouhé době prezidentem, jehož strana má v obou komorách parlamentu většinu. Na první pohled by se tak mohlo zdát, že by pro ně neměl být problém schválit cokoli, co si usmyslí. Problém je v tom, že mnoho Trumpových nápadů je natolik kontroverzních, že ani zákonodárci jeho vlastní strany je nemusí podpořit.

Vraťme se ale zpět k dopadu prezidentského působení Trumpa na finanční trhy. Již po jeho zvolení započala tzv. „Trump rally“, která pokračovala i v prvních týdnech po jeho nástupu do funkce. V této době například instruoval svou administrativu, aby se zamyslela nad změnami Dodd-Frank zákona, který se zabývá regulací bankovního sektoru. Jeho zrušení nebo rozvolnění by pozitivně působilo na zisky banky, a proto i tato instrukce vedla k růstu bankovních akcií. První zaváhání přišlo na začátku února, když Trumpův předpis ohledně imigrační politiky (jeden z jeho hlavních slibů) skončil u soudu a ten zrušil jeho platnost. To byla první známka toho, že věci možná nepůjdou tak hladce, jak si prezident a část trhu představovali. Dopad na trhy však v tuto chvíli ještě nebyl významný.

Prvních 100 dní Trumpa a americký index S&P 500

Prvních 100 dní Trumpa a americký index S&P 500

Zdroj: Bloomberg

Další slib, který se tentokrát již povedlo uvést do reality, bylo vystoupení z Transpacifického partnerství. Vliv na trhy měl však tento krok minimální, neboť podle mnohých bylo toto partnerství již stejně na pokraji smrti. Ropa a ropné akcie pak byly negativně zasaženy zrušením Obamova zákazu stavby ropovodu z Kanady do USA. Prezident také několikrát slovně intervenoval proti silnému dolaru. I přes to, že fakticky nemá žádnou moc jeho kurz ovlivnit, se někteří investoři jeho slov zalekli a dolar oslabil. Ve druhé polovině března pak přišla největší zkouška od nástupu nové americké hlavy státu do funkce, a to hlasování ve Sněmovně reprezentantů ohledně nahrazení tzv. Obamacare. Očekával se tvrdý souboj, který nakonec Trump prohrál a jeho návrh neprošel. Trhy tak začaly pochybovat o schopnosti Trumpa prosadit další zásadní sliby v čele s daňovou reformou. Tyto pochyby vedly k dalším poklesům akciových trhů a k tomu, že americké akcie začaly postupně zaostávat za těmi evropskými i přes to, že na začátku roku oproti nim měly výrazně navrch. Výnosy amerických dluhopisů klesly spolu s inflačním očekáváním, jak trhy snížily pravděpodobnost rychlého zavedení klíčových Trumpových slibů. Pozitivně naopak působila návštěva čínského prezidenta v USA, při které nejenom že nepadla ani zmínka o označení Číny jako měnového manipulanta (jak Trump původně sliboval), ale naopak se pravděpodobně nesla v přátelském duchu.

Trump versus kurz EUR/USD

Prvních 100 dní Trumpa a americký index S&P 500

Zdroj: Bloomberg

Očekávané představení daňové reformy na konci dubna vrátilo na trhy optimismus a akcie se vrátily poblíž předchozích maxim. Nutno říct, že pravděpodobně větší vliv na tržní sentiment než představení daňové reformy, měl v té době výsledek francouzských prezidentských voleb. Daňová reforma představená prezidentem nakonec nepřinesla žádné překvapení a také žádné detaily. To je ostatně rys většiny jeho výroků, které hrají spíše na krátkodobou a populistickou notu, čímž se také odlišuje od většiny svých předchůdců. Celkově vzato i přes to, že většina slibů Donalda Trumpa nebyla splněna a některé již ani nechce prosazovat, tak trhy nad ním, zdá se, ještě hůl nezlomily.

Události posledních dnů mě nutí se vyjádřit i k dění po ukončení 100denního období. Odvolání šéfa FBI a spekulace o napojení Trumpova týmu na Rusko spustily výprodeje na trzích. Vyvstala také otázka, zda by to nemohlo být důvodem ke spuštění procesu jeho odvolání z funkce. Dle mého názoru to zatím nevypadá, že by chtěl Trumpa někdo odvolat, spíše to může ztížit jeho vyjednávací pozici v parlamentu, bez kterého neprosadí ani daňovou reformu, ani výraznější výdaje na infrastrukturu apod., na což trhy čekají. Obezřetnost je tedy na místě, ale zatím bych to neviděl jako důvod k panice a prodeji akcií, případně dolaru.


Petr Kubec, portfolio manažer ČSOB Asset Management