Sport? Manažeři a podnikatelé chtějí víc adrenalinu

V polovině 90. let u nás bylo registrováno něco málo přes čtyři tisíce golfistů. Dnes jich Česká golfová federace eviduje přes 56 tisíc. Loni ale tento tradiční sport podnikatelů a vrcholových manažerů zaznamenal poprvé od roku 1996 pokles hráčů. Kam se tedy sportovní choutky pracovně vytížených lidí přesouvají? A jakým sportům se věnují jejich děti?

Sport? Manažeři a podnikatelé chtějí víc adrenalinu

V oněch 90. letech byl golf především výsadou bohatších lidí. Podnikatelé a manažeři tento sport brali napůl jako společenskou a napůl jako byznysovou událost. Postupem času ale tito vytížení lidé zjistili, že se při sportu chtějí především odreagovat a vybít. Chtějí zkrátka vypnout mobily i hlavu.

Na scénu se tedy vracejí trendy běhání a bojových sportů, jako jsou box, taekwondo či karate. Díky olympijskému vítězi z Ria Lukáši Krpálkovi zajímá manažery i judo. Movitější Češi podle sportovních odborníků stále častěji vyhledávají i cvičení pod dozorem trenéra. Rádi si nechají poradit, více se zajímají o zdravý životní styl a životosprávu.

„Lidé už dneska nevyhledávají jen sport jako takový. Chtějí více zážitků, více adrenalinu,“ potvrzuje trend jeden ze zakladatelů společnosti SportAnalytik Jan Březina.

Češi mají nejraději cyklistiku

Po objevování sportů, jako jsou golf či později squash, se na scénu opět vrátil trend běhání, jednoduchého sportu, který se dá provozovat prakticky všude a kromě nákupu bot na běhání vlastně i zdarma. A stále zůstáváme také národem cyklistů.

Právě cyklistiku vyhlásili Češi v dosud největším celorepublikovém výzkumu (v anketě sportovního serveru SportCentral nazvaném Sport roku odpovídalo bezmála 4,5 tisíce lidí) za svůj nejoblíbenější sport. U mladší generace od 12 do 19 let už ale vítězil běh. Celkově se na třetím místě po cyklistice a běhu umístilo plavání, poměrně vysoko, na osmém a devátém místě, se umístily badminton a tenis.

Podobně dopadají i další průzkumy. V létě 2015 si nechala podobný průzkum zhotovit společnost SportInvest. Cyklistika opět výrazně vedla, na druhém místě tehdy lidé uváděli plavání (což ale mohlo být dáno tím, že se průzkum prováděl o prázdninách), třetím nejoblíbenějším sportem byly běhání a sportovní turistika.

I děti chtějí akčnější sporty

Nové alternativnější sporty hledají podnikatelé a manažeři nejen pro sebe, ale také pro své děti. Podle odborníků pomalu mizí zvyk, že rodiče dají kluka na fotbal nebo na hokej a dceru na gymnastiku. „Zejména vzdělanější lidé o výběru sportu pro své dítě více přemýšlejí,“ říká Jan Březina, jehož firma se výběrem sportů pro nejmenší zabývá.

Podle Březiny dnes dětské sporty také fungují úplně jinak než před třiceti nebo patnácti lety. „Dětem dneska už nestačí, jako nám, když jsme byli malí, že mezi ně hodí někdo míč a oni si začnou kopat. Chtějí stejně jako dospělí něco navíc, nějaký zážitek.“

K tomu, že dnes děti sportují jinak, přispívají podle něj hlavně počítačové hry, akční filmy, ale třeba, stejně jako u dospělých, i aktuální úspěchy českých sportovců. „Děti potřebují více akce, více hry ve sportu. Nemají rádi dril. Říkám tomu faktor hravosti nebo gamifikace, kterou děti znají z počítačových her,“ podotýká Jan Březina.

Trenéři dětského juda nebo i týmových sportů musejí být tedy nejen sami sportovci a tak trochu pedagogové, ale musejí umět zejména menší děti zabavit. I proto se podle Březiny hlavně manažeři a podnikatelé snaží potomkům najít sporty, kde není moc dalších dětí, aby se jim trenéři mohli individuálně věnovat.

I golfisté věří, že jejich sport nesejde na úbytě a znovu získá na popularitě. Podle zástupců asociace je chyba, že golf je v Česku stále brán jako nóbl sport. Pro ty, kteří by si jej zdarma chtěli vyzkoušet, ale chybí veřejně přístupná sportoviště, kde se nemusí platit za členství v golfových klubech. A chybí i úspěšný český reprezentant nebo reprezentantka, kteří by ke golfu nové mladé hráče přitáhli.

Výsledky výzkumu Sport roku

Nejoblíbenější sporty

  1. Jízda na kole
  2. Běhání
  3. Plavání
  4. Lyžování
  5. Fotbal

Nejsledovanější sporty

  1. Hokej
  2. Fotbal
  3. Tenis
  4. Atletika
  5. Cyklistika

Sporty, které chtějí Češi vyzkoušet

  1. Golf
  2. Biatlon
  3. Paragliding
  4. Bungee jumping
  5. Balónové létání

Sporty, které by chtěli dělat, ale považují je za příliš nákladné

  1. Golf
  2. Hokej
  3. Lyžování
  4. Tenis
  5. Jízda na koni