Korunu čeká dramatické jaro

Ekonomické okénko analytika ČSOB Petra Dufka

Česká ekonomika vstoupila do nového roku v dobré kondici. Průmyslu se daří získávat nové zakázky a chybí mu stále více zaměstnanců, zahraniční obchod dosahuje rekordních přebytků, nezaměstnanost zůstává nejnižší v rámci celé EU a inflace je konečně na úrovni, kterou si přeje centrální banka. Chýlí se doba slabé koruny konečně ke svému konci?

Korunu čeká dramatické jaro

Když v září loňského roku ČNB pošesté posunula svůj kurzový závazek, musela již na českém devizovém trhu aktivně intervenovat, aby korunu udržela nad hranicí, kterou si sama stanovila v listopadu 2013. Trh v té době už vyhodnotil jako velmi pravděpodobné, že doba slabé koruny se krátí, a že stojí za to si na budoucí posílení české měny vsadit. A tak se stalo, že v průběhu druhé poloviny loňského roku musela ČNB nakoupit do svých devizových rezerv 14 mld. eur. Ale tím ovšem tlak na prolomení intervenční hranice zdaleka neustal. Jak naznačují data o likviditě v bankovním sektoru a současně i údaje o devizových rezervách, už v lednu musela ČNB znovu intervenovat v rozsahu 15 mld. eur. Za jeden měsíc tak vlastně musela nakoupit více eur než za polovinu předcházejícího roku. Její celé devizové rezervy se tak již jen na dohled přiblížily hranici 100 mld. eur, respektive 57 % HDP. ČNB tak nyní disponuje historicky největšími devizovými rezervami, z nichž nadpoloviční část získala právě v důsledku přetrvávání intervenčního režimu. Automaticky to také znamená, že ČNB poslala do českého finančního systému nových 1 300 mld. korun. Jak už naznačují první údaje za únor, intervenční „jízda“ není zdaleka ještě u konce, protože příběh o budoucím velkém posílení koruny je stále mezi investory (či spekulanty) velmi atraktivní. Ale popořadě.

Podmínky pro uvolnění kurzu koruny se v podstatě již vytvořily a jediné, na co by mohla ČNB čekat, je vypršení lhůty, během které sama korunu uvolnit nechce. Jde o tzv. tvrdý závazek, který říká, že koruně vrátí centrální banka volnost nejdříve ve druhém čtvrtletí roku. Jako pravděpodobný termín tzv. exitu koruny se nám proto s ohledem na vývoj ekonomiky, a především tedy inflace, jeví už druhé čtvrtletí. Trh si v podstatě myslí to samé, a tak do té doby bude muset ČNB dále nakupovat neomezené množství eur za neomezené množství korun, které si sama „vytiskne“. Otázkou však je, co se stane, až koruna získá zpět svoji „ztracenou“ svobodu. Příběh o rychlém a velkém posílení totiž okamžitě nemusí být až tak jistý, zvláště když je na něj vsazeno tolik. Jediné, co se však dá s jistotou říct o vývoji kurzu koruny ihned po exitu, který může nastat kterýkoli čtvrtek dubnem počínaje, je, že bude volatilní. Předvídat, jak se zachovají velcí zahraniční hráči na trhu, respektive kdy budou chtít vybírat své kurzové zisky, se v podstatě příliš nedá. Lze očekávat, že koruna, která je podhodnocená s ohledem na výkon ekonomiky, bude dlouhodobě směřovat k silnějším úrovním. Na druhou stranu je pravděpodobné, že se tu neodehraje švýcarský scénář (dramatické posílení franku po opuštění kurzového režimu v lednu 2015), už proto, že koruna není frank a ČNB avizuje ochotu intervenovat v případě velkých výkyvů kurzu.

Jediné, co se však dá s jistotou říct o vývoji kurzu koruny ihned po exitu, který může nastat kterýkoli čtvrtek dubnem počínaje, je, že bude volatilní. Předvídat, jak se zachovají velcí zahraniční hráči na trhu, respektive kdy budou chtít vybírat své kurzové zisky, se v podstatě příliš nedá. Lze očekávat, že koruna, která je podhodnocená s ohledem na výkon ekonomiky, bude dlouhodobě směřovat k silnějším úrovním.

Než se tak stane, proběhnou na trhu ještě intervence v miliardách (nebo možná i v desítkách miliard) eur a potvrdí se naše očekávání, že konec kurzového režimu bude pro centrální banku mnohem náročnější, než bylo jeho zavedení. S odstupem času, poté co vyprchají emoce, bude možné analyzovat, co vlastně slabá koruna ekonomice dala či vzala. A že kurz koruny dokáže být skutečně velkým tématem pro velkou část populace, se ukázalo už při umělém oslabení koruny v roce 2013. A tak vlastně to jediné, na co se dá tentokrát „vsadit“, je to, že emoce vyhrají i po exitu. Na trzích i v diskusních fórech. A samozřejmě i na to, že ne každý bude poté spokojený. Spekulanti budou počítat svoje zisky či ztráty, lidé řešit cenu zahraničních dovolených, firmy možnosti kurzového zajištění a ČNB co s miliardami (ne)chtěných eur.


Petr Dufek, analytik finančních trhů ČSOB