Moravské bubliny umí konkurovat šampaňskému

Vinařství Proqin mění pohled na šumivá vína. Kvalita, řemeslo a hrozny z Pálavy jsou receptem na prvotřídní český sekt. Nahlédněte do bublinkového světa.

Martin Prokeš z Velkých Němčic stojí za vinařstvím Proqin vyrábějícím sekty, které se nebojí srovnání s francouzským Champagne. Morava má svou sektovou hvězdu a vy ji můžete poznat.

V čem je Proqin mezi moravskými vinaři výjimečný?

Už na konci 90. let jsem si dal za cíl vytvářet v Česku srovnatelná šumivá vína, jako se dělají v Champagne. Tehdy u nás něco takového skutečně chybělo, a tak vznikl Proqin, značka postavená na kvalitě a desítkách let zkušeností.

Většina Čechů si pod šumivým vínem představí „bohemku“. Čím se lišíte?

Dáváme přednost kvalitě před kvantitou. U nás vznikají sekty v malých šaržích, a to řemeslně, za použití ručního sběru i setřásání kalů. U nás máte jistotu, že pijete moravský sekt z moravských hroznů. Konkrétně z těch nejlepších vinic z biosférické pálavské rezervace. V podstatě každý náš sekt je jedinečný.

Představte nám konkrétní šumivá vína.

Vlajkovou lodí je sekt Matthias brut, cuvée původně burgundských odrůd, skutečný mohutný a plný moravský protipól šampaňských. Pokud preferujete vyšší kyselinu, máme Stephanus extra brut z odrůd ryzlinkových. Vytváříme i zcela suchá šumivá vína s téměř nulovým obsahem cukru, jako je Marie Magdalena z Pinot noir. Jestliže máte rádi vyšší obsah cukru, pak ochutnejte Pique-Nique Nectar z Chardonnay nebo poněkud punkovější a ovocnější Tramin Nectar Sec. Unikátem je červený sekt s převahou Merlotu.

Jak vnímáte rostoucí počet vinařství specializujících se na šumivá vína?

Konkurenci vítáme – je to pro nás výzva. Ale kvalitní sekt chce mnoho let zkušeností. Proces jeho vzniku je mnohem náročnější než u běžných tichých vín a v průběhu se může objevit spousta problémů. Tady máme desítky let náskok.

Co říkáte na oblíbenost italského Prosecca?

Je to hlavně otázka marketingu. I na Moravě umíme dělat lehké a svěží sekty, jen je musíme více dostat do povědomí zákazníků. Navíc velká část dovezeného Prosecca je koncernová velkovýroba, kde kvantita výrazně převažuje nad kvalitou.

A pokud někdo bublinky nemusí?

Pro něj máme „normální“ tichá vína – bílá i červená, samozřejmě z těch nejlepších pálavských hroznů.