Když se na důchod nejen spoří, ale i investuje

Užívat, a ne přežívat, to je důstojný plán na seniorská léta. Klasické penzijní spoření proto od 1. ledna doplňuje zajímavá novinka – dlouhodobý investiční produkt. Zjistěte o něm víc.

Jestli doteď byly investice na stáří čistě vaše soukromá iniciativa, pak vám dlouhodobý investiční produkt (DIP) od nového roku umožní investovat do akcií, ETF, podílových fondů a dalších finančních produktů s příspěvkem zaměstnavatele a se slevou na dani.

Ať už patříte spíš k odvážným, nebo konzervativním typům, investiční portfolio si sestavíte podle vlastních představ. Jedinou podmínkou je, že DIP nevypovíte dříve než v 60 letech a zároveň po minimálně 10 letech investování. Zkrátka, jde o investici s cílem zajistit se na stáří, v jejím průběhu se na peníze nesahá.

Nebuďte na to sami – zapojte zaměstnavatele

Každý zaměstnavatel vám může na DIP přispět až 50 000 Kč ročně. Je to výhodné i pro něj, protože si peníze vyúčtuje jako náklady. S podporou státu sice počítat nemůžete, zato vám ale nehází klacky pod nohy žádnými odvody – částky od zaměstnavatele se netýkají žádné daně, sociální ani zdravotní pojištění, takže skutečně dostanete čistých padesát tisíc korun.

K pořádné úspoře na daních stačí 4 000 měsíčně

Díky DIP si můžete z daňového základu odečíst až 48 000 Kč ročně. Na daních tak ušetříte 7 200 Kč při sazbě 15 % nebo 11 040 Kč při sazbě 23 %, přitom stačí investovat 4 000 Kč měsíčně. Pokud byste však DIP ukončili dřív než v šedesáti letech, museli byste vše zpětně dodanit – a to by se nevyplatilo.

Ohlídejte si, že horní hranice odpočtu 48 000 Kč platí pro penzijní spoření, investiční životní pojištění i DIP dohromady. To znamená, že si musíte spočítat, kde se vám příspěvky vyplatí nejvíc, pokud už penzijko nebo životko máte.

Takže jak na DIP?

Dlouhodobý investiční produkt budeme v rámci skupiny ČSOB nabízet jak u nás v bance (sjednání v kterékoli pobočce), tak i v Patria Finance (sjednání pouze online).