Jak se investičně připravit nejen na rok 2024?

Svět kolem je výrazně ovlivňován informacemi i médii, totéž platí také v případě finančních trhů. Uplynulé roky byly plné událostí, které v různou dobu a mnohdy i odlišně ovlivňovaly jak vývoj akciových, tak i dluhopisových titulů. Na jedné straně tyto události zvyšovaly kolísavost těchto instrumentů, ale na straně druhé pak právě tyto události přinášely a mnohdy stále přinášejí atraktivní investiční příležitosti.

Mohlo by se zdát, že rok 2020, kdy propukla pandemie, bude patřit mezi ty investičně nejtěžší, ale i tento rok nabídl velmi atraktivní výnosy, a to zejména na akciové části v druhé polovině roku. I když následné období bylo plné událostí, se kterými bylo náročné se i osobně vypořádat, z dlouhodobého pohledu je patrné, že vyčkávání na vhodný moment k investici by bylo jak ztrátou času, tak i významných zisků, které zejména akciové tituly byly schopny nabídnout.

Roky Přehled událostí S&P 500 STOXX Europe 600 2leté CZ dluhopisy 10leté CZ dluhopisy
2018 Obchodní válka mezi USA a Čínou -4,38 % -10,16 % 0,14 % -0,26 %
2019 Ekonomické oživení 31,49 % 27,89 % 1,01 % 4,57 %
2020 Globalní pandemie, pokles úrokových sazeb 18,40 % -1,47 % 3,92 % 4,26 %
2021 Ekonomické oživení, růst inflace 28,71 % 25,80 % -5,32 % -12,78 %
2022 Válečný konflikt na Ukrajině, úrokové sazby a inflace na maximech -18,11 % -9,90 % 1,71 % -17,20 %
2023 (k 27.11.) Dezinflační období, válečný konflikt v Izraeli 19,10 % 7,50 % 5,50 % 10 %

Tabulka s výkonností akciových indexů a korunových dluhopisů (v lokální měne). Zdroj: Bloomberg

Jak je patrné, akciové indexy nabízejí dlouhodobě poměrně atraktivní zhodnocení (ale také výraznou kolísavost). Naopak nepříliš pozitivní výkonnost nabízely dluhopisové instrumenty, a to zejména kvůli velmi nízkým úrokovým sazbám (do roku 2021) a následně velmi ostrému růstu, který gradoval v roce 2022. Teprve v roce 2023 můžeme opět hovořit o atraktivních příležitostech, které jsou jak na straně akcií, tak na straně dluhopisů (a to po více než 15 letech). Z této situace proto mohou v současné době velmi dobře profitovat smíšené fondy.

Proč právě nyní investovat do akcií a dluhopisů?

Dluhopisy jsou významně ovlivňovány vývojem úrokových sazeb, které stanovuje centrální banka, a také očekávaným vývojem inflace.

  • Úrokové sazby na maximech nahrávají zejména střednědobým a dlouhodobým státním dluhopisům, jelikož právě tento instrument pozitivně reaguje na pokles úrokových sazeb, který je velmi blízko (zejména v případě českého prostředí). Na rozdíl od krátkodobých dluhopisů či depozitních produktů si budou schopny tyto dluhopisy udržet delší dobu vysoký úrokový výnos a navíc výrazně profitovat z případného poklesu úrokových sazeb.
  • Durace na maximech: Ve všech smíšených fondech držíme aktuálně nejvyšší duraci za celou historii. Takto vysoká durace pomůže udržet dlouhodoběji vyšší výnos portfolia v případě očekávaného poklesu úrokových sazeb.

Ve smíšených fondech hraje významnou roli dluhopisová složka, která má před sebou velmi atraktivní období. Při správě Privátních portfolií fondů jsem poslední rok výrazně navyšoval podíl státních dluhopisů, které aktuálně přesahují 50 % v dluhopisové části portfolia, a také jsem postupně prodlužoval v portfoliu duraci (průměrnou dobu do splatnosti dluhopisů) až na současných 3,3 roku. Tímto krokem je dluhopisová část portfolia velmi dobře připravena profitovat z blížícího se poklesu úrokových sazeb.
Martin Horák, portfolio manažer

Akcie: Současný vývoj akciových trhů byl v tomto roce ovlivněn jak rétorikou americké centrální banky, tak i rizikem možné eskalace geopolitického napětí na Blízkém východě. Při pohledu na aktuální výkonnost akciových indexů je ale patrné, že investoři věří akciím, a to také díky dobrým hospodářským výsledkům zejména amerických společností.

  • Regiony: V rámci regionů dlouhodobě preferujeme v jednotlivých fondech investice do amerického regionu, který je v portfoliích obvykle zastoupen v rozpětí 60–70 %. V současné době je americká ekonomika v mnohem lepší kondici, než tomu je v případě evropské. Navíc hospodářské výsledky za 3. kvartál dopadly lépe, než se čekalo, což jen potvrzuje správnost nastavení investiční strategie.
  • Globální trendy: V rámci správy aktiv reagujeme prostřednictvím investování do akcií vybraných společností na významné globální trendy, které již jsou, nebo případně teprve budou, součástí našich životů. Jedná se např. o oblast umělé inteligence, 5G sítě, chytré domácnosti, internet věcí, samořídících vozidel či kyberbezpečnost. Další významný potenciál vnímáme také v oblasti alternativních energií či v boji s civilizačními chorobami.

Cílem aktivní správy je vnímat ekonomické trendy a využívat jejich potenciál. Základem je však se nesoustředit pouze na jeden trend, sektor, příběh či region. S počtem akcií, který se v portfoliu pohybuje okolo 80, je možné využívat více investičních příležitostí, průběžně reagovat na současný vývoj a přitom zajistit dostatečnou diverzifikaci rizika.
Pavel Kopeček, portfolio manažer fondu ČSOB Bohatství*

Tomuto tématu se také věnoval Pavel Kopeček v podcastu Investice pro každého s ČSOB: Technologický sektor pohledem portfolio manažera.

Akcie, nebo dluhopisy? Proč ne obojí?

I když nejvyšší průměrné zhodnocení dlouhodobě nabízejí akcie, je potřeba také u těchto instrumentů počítat s výraznou kolísavostí. V případě dluhopisových instrumentů pak významný potenciál očekáváme v následujících třech letech, kdy by mělo docházet k poklesu úrokových sazeb, a to jak v českém, tak zahraničním prostředí.

Pro využití investičního potenciálu je nejoptimálnější kombinace akciové a dluhopisové složky, a to pomocí smíšeného fondu. Tímto krokem si:

  • Snižujete kolísavost investičního portfolia a zkracujete investiční horizont (ve srovnání s investicí do akciových fondů).
  • Zvyšujete potenciál výnosu a můžete dlouhodobě překonávat inflaci (ve srovnání s investicí do dluhopisových fondů).
  • Volíte si optimální poměr akcií a dluhopisů dle svého investičního apetitu a tím také míru kolísavosti a výnosu své investice.

* Z pohledu cílového trhu jsou fondy ČSOB Bohatství a ČSOB Private Banking Bohatství určeny pro neprofesionální investory, kteří mají alespoň základní znalosti o investicích a profil Opatrný. Pro klienta s tímto investičním profilem je charakteristické, že klade důraz na rovnováhu mezi očekávaným výnosem a mírou kolísavosti hodnoty investice. Očekává výnos převyšující výnosy z běžných bankovních vkladů s cílem mírně překonat růst spotřebitelských cen (inflaci). Zaměřuje se na investiční příležitosti se středním investičním horizontem (doporučený investiční horizont je 5 let). Všechny finanční prostředky, které investor hodlá do daného investičního nástroje zainvestovat, jsou pro něj postradatelné, a tedy o ně může přijít bez následného ovlivnění jeho životní úrovně.

Materiál má pouze informativní charakter, nelze ho vykládat jako investičního poradenství nebo jinou investiční službu, nejde ani o návrh na uzavření smlouvy. Minulé výnosy nebo prognózy očekávané výkonnosti nejsou zárukou výnosů budoucích a nezohledňují poplatky a daně. Podrobné informace o konkrétních investičních nástrojích naleznete v dokumentech Sdělení klíčových informací a v prospektu/statutu fondu dostupných na www.csob.cz nebo si je můžete vyžádat v listinné podobě od svého bankéře. Podílové fondy na rozdíl od klasických depozitních produktů nespadají pod režim pojištění vkladů. Hodnota investice může kolísat, návratnost není zaručena. Daný investiční nástroj nemusí být z pohledu cílového trhu vhodný pro každého klienta.

Text byl publikován v Hospodářských novinách