5 největších online hrozeb v roce 2022

Když víte, jak internetoví zločinci pracují, ubráníte se jim mnohem snáz. Znáte všech 5 online hrozeb, se kterými se naši klienti letos setkávají nejvíc?

Následujících 5 hrozeb řádí v posledních měsících na internetu jako černá ruka. O peníze přicházejí nejen naivní senioři, nýbrž i vzdělaní aktivní lidé, do kterých byste to nikdy neřekli. Když budete vědět, kde a jak internetoví zloději útočí, ubráníte se mnohem snáz.

1. Místo státního příspěvku vykradený účet

Internetoví zločinci se přiživují na lidech, kteří žádají o státní příspěvek na dítě nebo na bydlení. A to podvodnými SMSkami, které vedou na falešné stránky. Kdo naletí, pošle zlodějům přihlašovací údaje ke svému účtu a k vyluxování peněz zbývá jen krůček. Přečtěte si více o tomto SMS podvodu a podívejte se na vlastní oči, jak taková falešná zpráva a přihlašovací stránka vypadají.

2. V online bazarech řádí rádoby zájemci

Při prodeji věcí na online bazarech si nenechávejte posílat peníze na platební kartu, ani přes kurýrní službu jako DPD a PPL. Místo toho trvejte na klasickém bankovním převodu peněz na účet! Rádoby zájemcům nejde o vaše zboží. Chtějí z vás vylákat údaje o kartě pomocí falešných (phishingových) internetových stránek, které vypadají jako platební brány nebo online formuláře pro kurýrní služby.

Spoustě podobných útoků čelil letos online second hand Vinted.cz, obezřetní buďte ale i na jiných portálech.

3. Falešní policisté a bankéři zneužívají strachu o peníze

Vydávají se za bankéře a policisty, po telefonu vás znervózní historkou o tom, že vaše peníze jsou v nebezpečí a že musíte rychle jednat. A když pak celí vystrašení uděláte, co po vás chtějí, zbudou vám jen oči pro pláč. Tyto podvody, do kterých je často zapleten celý tým podvodníků, mají několik společných znaků:

  • Útočníci se vydávají za lidi, kterým se dá věřit – bankéře a policisty
  • Zabrání vám rozumně uvažovat tím, že vás vystresují a nutí jednat rychle
  • Volá vám víc různých lidí, kteří jsou navzájem domluveni a sehráni

Přečtete si, jak podvod s falešnými policisty a bankéři funguje, včetně reálného příběhu.

4. Investice s pohádkovým zhodnocením. Ne pro vás, ale pro podvodníky

V posledních dnech se na internetu množí reklamy na nákup akcií, například Agrofertu nebo ČEZu. Když na ně kliknete, dostanete se na stránku s kontaktním formulářem. Na číslo, které na sebe necháte, vám pak zavolá česky mluvící operátor. To aby vám mohl názorně ukázat, jak se výhodné akcie kupují, navrhne vám stažení programu na vzdálenou správu počítače – například TeamViewer a AnyDesk.

Vtip je v tom, že jakmile si program opravdu stáhnete a dáte útočníkovi svolení ho využít, může si na vašem počítači dělat, co chce.

5. Androidový vir Flubot útočí přes SMSky

Když vám nečekaně přijde SMS od někoho blízkého s odkazem na hlasovou zprávu, buďte ostražití. Místo hlasovky v ní může být Flubot – podvodná aplikace, která z vašeho mobilu krade hesla a odesílá další SMSky vaším jménem. Přečtěte si, jak hrozba funguje, jak ji poznat i jak se jí zbavit.

 

TIP: Přečtěte si také našich 5 tipů pro „neprůstřelný“ mobil.

Jak se hrozbám bránit

Pokud jste dočetli až sem, máte z půlky vyhráno. Kdyby na vás nějaký podvodník podobnou fintu zkoušel, nejspíš vás to hned trkne a nenecháte si věšet bulíky na nos. Pobavte se o těchto hrozbách i se svou rodinou, třeba s rodiči a prarodiči. Klidně jim i pošlete tento článek. A samozřejmě, vždycky se vyplatí držet hesla „důvěřuj, ale prověřuj“.

Jakmile si někdy nebudete jisti, jestli se vás někdo nepokouší podvést, všeho nechte a zavolejte nám na naši linku 495 800 111. Lepší jeden planý poplach, než abyste museli řešit něco mnohem horšího.