Osobní růst a spokojenost v mobilu

Nevydržíte bez telefonu ani chvíli, prokrastinujete a pak doháníte ztracený čas? Existují aplikace, které vám pomohou zorganizovat čas, vyladit duševní a fyzickou rovnováhu i rozšířit znalosti.

Vybrali jsme pro vás nejlepší appky, se kterými se krok za krokem dopracujete ke klidu a spokojenosti.

Mějte svůj čas pod kontrolou

Odkládat úkoly a rozhodnutí na později je cesta do začarovaného kruhu stresu, nervozity a napětí. S hravou appkou Forest (Apple, Google) necháte telefon nějakou dobu na pokoji, soustředíte se na své úkoly a navíc pomůžete životnímu prostředí! Zvolíte si, jak dlouho chcete vydržet bez mobilu, a virtuálně zasadíte strom. Když abstinenci zvládnete, strom krásně poroste, pokud to vzdáte, strom uschne. Velkou motivací vám může být, že zelené stromy pak nadace Trees for the future promění ve skutečné nově zasazené stromky v potřebných částech světa.

O něco méně zábavná aplikace je Freedom (Apple, Google), ale věřte, je velmi účinná. Na vámi určený čas jednoduše zablokuje všechna zbytečná mobilní udělátka a nepřemluvíte ji, aby toho nechala. Plná funkce telefonu se vrátí, až stanovený čas vyprší. Couch Potato (jen pro Apple) je zase milá záležitost pro ty, kteří neposedí, neumí odpočívat a na sebe samé jim nezbývá ani minuta. Tato revoluční appka podporuje lenošení a stejně jako krokoměry měří pohyb, tento „sit-tracker“ měří míru sezení či polehávání.

Zorganizujte se

Když už svůj čas máte pevně v rukou, můžete se pustit do jeho organizace. Chaos totiž ubírá daleko více síly než náročný, ale jasně naprogramovaný den. Kromě běžných kalendářů jsou ideálními pomocníky pro úklid v hlavě i na stole OmniFocus (Apple, Google) nebo Quire (Apple, Google). Jde o sofistikované elektronické záznamníky a pořadače vašich poznámek, nápadů, úkolů, řešení i snů. Díky nim budete snadno a přehledně vědět „kdy, kde a co“ se dělo nebo dít bude.

Postarejte se o svoji mysl i tělo

Dnes už to není žádná novinka – to nejdůležitější, co ovlivňuje váš život, práci a samozřejmě i úspěchy, je duševní zdraví. V legendární appce Calm (Apple, Google) najdete vše potřebné pro dokonalou duševní hygienu a zdraví. Můžete zkusit meditaci pro zklidnění mysli, relaxační hudbu ke klidnému spánku, motivační texty, cvičení jógy či jemný strečink. První česká meditační aplikace, která nabízí krátké mluvené seance, díky nimž se můžete zastavit i uprostřed rušného dne, je Calmio (Apple, Google). A opravdu nemusíte zaujmout lotosový sed, stačí i židle nebo třeba krátká procházka.

Fitify (Apple, Google) je osvědčená aplikace, která souzní se rčením, že jen ve zdravém těle je zdravý duch. Postará se o protažení a posílení kohokoli, kdo je ochotný zvednout se z pohovky. Stačí si nastavit obtížnost a pustit se do toho. Aplikace ukazuje správné provedení cviku, konkrétní procvičované partie, měří interval cvičení i doporučené pauzy mezi cviky. Pokud toužíte po něčem více „hollywoodském“, je tu komplexní aplikace Centr (Apple, Google). Stojí za ní slavný představitel Thora Chris Hemsworth, který společně s týmem trenérů, sportovců, wellness expertů a nutričních specialistů nabízí týdenní plány cvičení, relaxace a výživy na míru, lhostejno zda toužíte po hubnutí, body stylingu, nebo dobrém pocitu a zdraví.

Rostu, rosteš, rosteme

Kdo chvíli stál, už stojí opodál – proto si vyšetřete aspoň pár minut denně na rozšiřování znalostí a dovedností. British Council (Apple, Google) je úžasná záležitost, pokud potřebujete stále pilovat svou angličtinu, ať už jste na úrovni začátečníka, nebo zdatného mluvčího. Pokud chcete přidat další jazyk, sáhněte po Duolingo (Apple, Google) nebo Memrise (Apple, Google).

Fenomenální aplikace pro ty, kteří mají ambici se přiučit od těch nejlepších z nejlepších, je MasterClass (Apple, Google), a to prakticky v kterékoli oblasti vás napadne. Například pilot F1 Lewis Hamilton vám prozradí tajemství vítězného myšlení, šéfkuchař Gordon Ramsey vás nechá nahlédnout do tajů svého vaření, zpěvačka Mariah Carey se podělí o rady se skládáním písní, naslouchat můžete i učiteli meditace a mindfullnes Jonu Kabat-Zinnovi a zajímavé bude určitě i školení leadershipu od bývalého amerického prezidenta Billa Clintona a jeho ženy Hillary.

 

A kdyby vám ani všechny tyto aplikace dohromady nepomohly, nezoufejte, nejste ztracený případ. Prostě strčte mobil do šuplíku, jděte na chvíli ven a poslouchejte ptačí námluvy v povětří. Přinejmenším máte jistotu, že těm se baterie nikdy nevybije.