Cílová destinace: Česko

Letní dovolená bude letos jiná, než jsme byli doposud zvyklí. Pandemie koronaviru překazila plány na prázdniny v exotických zemích. S velmi nejistým a omezeným cestováním do zahraničí se tak naskýtá příležitost objevovat krásy Česka. Přinášíme proto 5 tipů, kam vyrazit a jak si užít volný čas v tuzemsku.

Cílová destinace: Česko

#1 Pěší toulky

Pěší výlety dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější aktivity v Česku. Nejen že máme jednu z nejdokonalejších a nejhustších sítí turistického značení pro pěší na světě, ale i spoustu přírodních památek, které letos bude možné navštívit bez davů zahraničních turistů.

Náš tip: Národní park České Švýcarsko není jen Pravčická brána, ale nabízí celou řadu dalších zajímavých míst. Co takhle navštívit Jetřichovické skalní vyhlídky s poetickými jmény Mariina skála, Vilemínina stěna a Rudolfův kámen?

#2 Šlápněte do toho

Cykloturistika si s tou pěší u našince v ničem nezadá – Češi jsou prostě do kol blázni. Nejpopulárnější destinací cyklistů je tradičně jižní Morava. Spojení vína a cyklistiky je zkrátka lákavé, ale pozor, všeho s mírou. Oblast kolem Pálavy je asi tou nejkrásnější, kterou Morava nabízí. Za hezkého počasí si užijete desítky kilometrů rozmanitých cest a k tomu skvělé jídlo a víno.

Náš tip: Na kole po jižní Moravě by první zastávkou mohl být Mikulov. Na město je nejhezčí pohled ze Svatého kopečku. Kolo raději nechejte pod kopcem, nahoru je to příjemný půlhodinový výšlap. Další zastávku si naplánujte ve známém Lednicko-valtický areálu nebo se vydejte opačným směrem ke Znojmu. Město můžete prozkoumat během vinných prohlídek, ale pokud jste spíše fanoušky zlatavého moku, nenechte si ujít skvělý místní pivovar.

#3 Za poklady hradů a zámků

V Čechách, na Moravě a ve Slezsku máme celkem 242 hradů a zámků, to je spousta možností, kam se vydat po stopách českých králů a přitom si zopakovat dějiny.

Náš tip: Vybrat jeden hrad nebo zámek není vůbec snadné, přesto jeden z nich bude mít letos zcela ojedinělou atmosféru. Zahraničními turisty jinak těžce vytížený Český Krumlov si toto léto vychutnáte úplně jinak.

#4 Technické divy

Mezi stále vyhledávanější místa u nás patří technické zajímavosti a památky, ať se už jedná o ruční papírnu ve Velkých Losinách, větrný mlýn Ruprechtov, důl Ševčiny, elektrárnu Hučák, nebo řetězový most Stádlec.

Náš tip: Za návštěvu určitě stojí třetí největší přečerpávací vodní elektrárna na světě a nejrozsáhlejší tuzemské vodní energetické dílo patřící mezi 7 divů České republiky – vodní elektrárna Dlouhé stráně v údolí Divoké Desné.

#5 Osvěžení a relax u vody

Ve výčtu letních aktivit nesmí v parných dnech chybět koupání. Zapomeňte na přeplněná městská koupaliště a vyrazte raději do přírody. Zatopených lomů je v Česku nespočet. Některé slouží výlučně k odpočinku a relaxaci, na jiné jezdí milovníci rybaření nebo potápění.

Náš tip: Náš poslední tip na výlet je lom Borek na Vysočině, který najdete mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Vyhledáván je především pro svou průzračně čistou vodu, kterou ocení především potápěči.