Zpomaluje české hospodářství?

Ekonomické okénko Petra Dufka, analytika ČSOB

Předběžný odhad Českého statistického úřadu naznačil to, co už pár měsíců napovídaly měkké ukazatele nálad a nakonec i tvrdá data z jednotlivých odvětví české ekonomiky, a sice že česká ekonomika skutečně zpomaluje.

Zpomaluje české hospodářství

Její tempo se ve třetím čtvrtletí snížilo na 0,4 % z předchozích 0,7 %. V meziročním srovnání poklesl růst z 2,4 % na aktuální 2,3 %. Pryč jsou ty nedávné časy, kdy růst překračoval hranici 4, ba dokonce 5 %. Nejnovější data tak vlastně i potvrzují naši hypotézu, že ekonomika narazila na limity její další expanze

Mylné prognózy ČNB

Na první pohled nejde o zásadní změnu čísel, nicméně jde o výsledek ostře kontrastující s očekáváním centrální banky. ČNB totiž ve své nedávno zveřejněné prognóze předpokládala, že české hospodářství ve třetím čtvrtletí zrychlilo na 2,7 % a že ekonomický růst ČR bude dále akcelerovat. Zjednodušeně řečeno, po krátké přestávce ve druhém kvartále ekonomika opět nabrala dech. A to se, jak se zdá, vůbec nenaplnilo. S velkým otazníkem tak je i samotné vyznění výhledu centrální banky předpokládající, že naše hospodářství bude i nadále akcelerovat. V situaci, kdy se mu nedostávají pracovníci, zpomaluje růst zahraniční poptávky a kdy jsou nejisté i vyhlídky evropského automobilového trhu.

Je těžké podléhat takovému optimismu, když se podíváme na nejnovější výsledky u našeho hlavního obchodního partnera – Německa. To dokonce hlásí první mezikvartální propad HDP od roku 2015. Tamní ekonomika totiž podle prvního odhadu poklesla v důsledku slabé domácí poptávky a především pak zahraničního obchodu mezičtvrtletně o 0,2 %, což samozřejmě nemohlo nezanechat stopu i na výsledku české ekonomiky.

Je třeba se zaměřit na jiné ukazatele

Český statistický úřad uvedl, že ekonomiku ve třetím kvartále táhla především spotřeba. Ani slovem se nezmínil o dřívějším lídrovi – investicích. Proto bude tentokrát velmi zajímavé sledovat podrobná čísla, která ovšem přijdou na řadu až za několik týdnů. Dají nám vodítko, s jak výrazným zpomalením totiž můžeme počítat nejen pro zbytek roku, ale i pro rok 2019. Naznačí rovněž, jak moc opodstatněný je optimismus centrální banky, která stále spoléhá na to, že ekonomika bude zrychlovat a koruna svižně posilovat.

Ve světle dnešních čísel vypadá náš dlouhodobě velmi konzervativní odhad HDP pro letošní rok (3 %) ještě docela optimisticky. Na změnu „příběhu“ je sice ještě trochu času, nicméně naši pozornost si zaslouží i čísla, kterým jsme se dřív tolik nevěnovali. Třeba prodeje osobních vozů napříč Evropou nebo spotřebitelské průzkumy naznačující ochlazení zájmu nejen o auta, ale i o nové byty.