Hypotéky v roce 2018

Co čeká hypotéky v blízké době? Jaký vliv na ně měla regulace ČNB a co pro ně znamenal předchozí rok? Na to odpovídá Jiří Feix, generální ředitel Hypoteční banky.

Hypotéky v roce 2018

Jak to vidíte s hypotečními úvěry výhledově v roce 2018?

Očekávám, že v roce 2018 dojde ke zpomalení růstu cen nemovitostí oproti předchozím letům, ale jejich ceny (zejména v Praze) budou pravděpodobně růst i nadále. Stejně tak očekávám, že bude letos pokračovat postupný růst průměrných úrokových sazeb u nově poskytnutých hypoték, i tak ale zůstávají úrokové sazby hypoték z dlouhodobého pohledu atraktivní.

V důsledku těchto faktorů nečekám, že by v letošním roce pokračoval růst prodejů nových hypoték jako v minulých dvou letech, spíše předpokládám stabilizaci trhu a prodeje na úrovni skutečnosti z let 2016 a 2017 nebo mírně pod ní.

Jaký vliv si myslíte, že měla regulace ČNB?

Kromě zvyšujících se cen nemovitostí a celkově příznivé ekonomické situace stála v minulém roce obava z dopadů doporučení ČNB za vysokou poptávkou po hypotečních úvěrech. Zavedení limitů na maximální hodnoty LTV1 a poměru DTI2 a DSTI3 ze strany ČNB pak způsobilo, že je obtížnější získat hypotéku, pokud nemáte předem naspořeno alespoň 10 až 20 % hodnoty nemovitosti. Tyto limity mají ochránit nejen banky a peníze, které si u nich klienti uložili, ale také samotné zájemce o hypotéku, protože snižují pravděpodobnost, že klient nebude schopen v případě nepříznivého ekonomického vývoje hypotéku splácet.

Můžete shrnout to nejpodstatnější z minulého roku a sdělit nám svá očekávání pro rok 2018?

Prodej nových hypoték v roce 2017 vykazoval vysokou dynamiku a navázal na velmi silnou produkci posledních dvou měsíců roku 2016. Prodeje hypoték směřovaly k rekordním hodnotám v první polovině roku, potom ale banky začaly pociťovat mírné snížení zájmu o hypotéky a celkově odhaduji, že rok 2017 skončil těsně za rekordním rokem 2016. To bylo ovlivněno zejména stoupajícími cenami nemovitostí a celkovým nedostatkem nových nemovitostí vhodných ke koupi.

Pokud máte o hypotéku zájem, obraťte se na svého Premium bankéře, který vám pomůže s jejím rychlým vyřízením, a to za výhodných podmínek.

Vysvětlivky

1/ LTV (Loan to Value) = poměr mezi hypotečním úvěrem a zástavní hodnotou nemovitosti

2/ DTI (Debt to Income) = poměr dluhu k příjmu

3/ DSTI (Debt Service to Income) = poměr splátky úvěru k čistému měsíčnímu příjmu