Technologie, které zachraňují životy a chrání majetek

Když Rostislav Haufer, ředitel společnosti Feel Care, spouštěl službu Chytrá péče, asi si ještě plně neuvědomoval, co všechno jeho tísňové náramky a přívěsky budou jednou umět zařídit. Zprvu se jednalo jen o přivolání rychlé pomoci stisknutím tlačítka. Dnes už má větší ambice. Chce, aby jeho nositelná technologie (wearables) pomáhala prodloužit aktivní stáří seniorů a minimalizovala dobu, kdy je důchodce odkázán na péči státu či rodiny. Technologie wearables jdou totiž mnohem dál.

Technologie, které zachraňují životy a chrání majetek

Základem všeho je jednoduchá krabička, kterou si člověk pověsí na krk nebo připne na zápěstí. Zařízení monitoruje aktivitu a software vyhodnocuje rizikové situace. Pokud se osoba nachází doma, může být v pořádku, že se dvě hodiny nehýbe. Jakmile ale vyrazí na procházku, očekávání se upravují. Dlouhá doba bez pohybu pravděpodobně značí pád. A pokud tlačítko nestačil stisknout člověk sám, asistenti vyšlou pomoc. Ta dorazí v řádu minut. Bez tlačítka by dotyčný mohl ležet bez pomoci hodiny, v krajním případě i dny, pokud žije sám bez denního kontaktu s okolím.

Člověk si také může zvolit, kdo bude mít o jeho aktivitách přehled. Může to být jen asistent, ale také lékař, rodinný příslušník či vrstevník. Nebo i všichni najednou.

Péče o seniory a dozor nad dětmi

„Chceme, aby se naši klienti cítili šťastně. Proto nově nabízíme i službu Jak se máte. Jedná se o každodenní telefonický kontakt se seniorem. Voláme mu v čase, který si sám zvolí, a prohodíme s ním pár vět. Také zkontrolujeme, zda si vzal léky a jestli je vše v pořádku. Tento kontakt je velice důležitý pro psychiku starých lidí,“ líčí jeden z dalších směrů Petra Rodová, ředitelka Monitorovacího centra společnosti Safety Guard.

Vedle pomoci seniorům je velkým tématem i dozor nad dětmi. Ten nabízejí obě zmíněné společnosti. Podle Haufera je však v tomto případě potřeba ještě více dbát na etiku a s dítětem se na všem dohodnout. Podle Rodové je u dětí možná kontrola i prostřednictvím mobilu: „Pro děti se vyplácí i SOS aplikace, jelikož si většinou s mobilním zařízením dobře rozumí. K ní lze objednat náramek, který se spáruje třeba s mobilem. Skrz náš systém pak rodič může sledovat, kde se jeho dítě pohybuje,“ říká.

Dostupná řešení pro každého

Na trhu je vedle profesionálních služeb také řada aplikací, které pomáhají rodičům novorozenců a batolat. Stojí jen desítky korun, a pokud má rodič k dispozici dva chytré telefony, může s nimi ušetřit i investici do klasických chůviček. Ty kvalitnější stojí od 1000 Kč výše. Chytrá aplikace přitom umí reagovat i na pláč dítěte. Buď na něj upozorní rodiče, nebo dítěti přehraje záznam rodičova hlasu, případně ukolébavku. Na to se specializuje například Night Nanny.

Vedle dětí a seniorů si mohou sledování a tísňovou péči objednat i lidé, kteří mají obavy o své zdraví. Zmíněná společnost Safety Guard cílí i na podnikatele. V případě, že se účastní jednání na neznámém místě nebo s neznámými partnery, mohou klienti aktivovat režim Schůzka, nastavit předpokládaný čas jednání a uvést, kde a s kým se nacházejí.

A podobně lze sledovat i nežádoucí pohyb majetku a domácích mazlíčků. „Trendem je co nejmenší zařízení, které je možné schovat kamkoli a použít pro hlídání či sledování polohy věcí, osob či domácích mazlíčků. Dále pak například sledování polohy s možností omezit pohyb oblastí na mapě. Po překročení oblasti zařízení Trackimo hlásí opuštění vymezeného prostoru,“ říká Miloš Kotek, jehož společnost prodává GPS lokátory. Zařízení si na webu chválí například cyklisti, kteří se obávají odcizení svého kola. Český trh s wearables reaguje na zahraniční vývoj. A tak je možné, že v budoucnu budou GPS dostupná například i ve vložkách do bot.