Mikuláše slaví celá Evropa

V Česku je populární svátek svatého Mikuláše vnímán jako předvoj vánočních svátků. Ač sám dětmi oblíben, jeho družina často vzbuzuje rozporuplné pocity. U nás je doprovázen mírumilovným andělem a více či méně zlobivým čertem. Jsou ale země, kde jeho společníci vzbuzují až hrůzu. Sám Mikuláš je navíc velmi zajímavá postava s kořeny v dávné historii.

Mikuláše slaví celá Evropa

Biskup Mikuláš žil na přelomu 3. a 4. století v Myře, v nynějším Turecku. Byl známý svou štědrostí a skromností. Díky své pověsti se stal patronem námořníků, obchodníků, lukostřelců, dětí, lékárníků, právníků, studentů a vězňů. Na jeho památku se dětem dávaly drobné dárky nebo jídlo. Z této reálné historické postavy nakonec vnikl zkomolením holandského názvu Sinterklaas usměvavý chlapík z reklamy na Coca-Colu, Santa Claus.

Postava samotného Mikuláše se v jednotlivých zemích příliš neliší. Historicky byl zobrazován převážně jako postarší biskup a od toho se odvíjí i jeho současný šat, berla a mitra. Hodným dětem rozdává ovoce a sladkosti, zlobivým brambory a uhlí. Větší rozmanitost však panuje v Mikulášově týmu. My ho známe v doprovodu anděla a čerta, kterého si Mikuláš údajně ochočil. Anděl vyrovnává napětí způsobené čertem, nosívá s sebou také velkou knihu, ve které jsou zaznamenány všechny skutky dobrých i zlobivých dětí.

S pacholkem i s démonem

V sousedním Německu je v závislosti na regionu variant mikulášské sestavy hned několik. Ne vždy se jedná o trio. Asi nejčastěji chodí děsit děti namísto našeho pekelníka Pacholek Ruprecht (Knecht Ruprecht) s řetězy a metlami. To je ještě poměrně přátelská postava ve srovnání s Krampusem, který sice připomíná naše čerty, ale v reálu vypadá spíše jako postava z béčkového hollywoodského hororu, napůl koza, napůl démon. V Rakousku chodí běžně anděl, někdy také společnost doprovází Guatseltrager, který nosí v koši dobroty.

Nizozemského Sinterklaase doprovází Černý Petr (Zwarte Piet), který připomíná maurského služebníka. Ve frankofonní části Belgie chodí s Mikulášem Taťka Rákoska (Pere Fouettard), ve Švýcarsku zase vousatá postava v dlouhé černé kápi zvaná Schmutzli. V Polsku chodí Święty Mikołaj, někdy ho doprovází anděl, někdy Sněhová vločka. Ze všech Mikulášů má asi nejnabitější diář – naděluje 5. i 24. prosince. Naopak v Anglii raně prosincovou mikulášskou nadílku nemají. Na britských ostrovech naděluje až o Vánocích (24. prosince) Father Christmas, dvojče Santy. Děti si však dárky mohou rozbalit až ráno 25. prosince.

Mikuláš na trhu

Ačkoli historicky bylo nadělování spjato se svatým Mikulášem, moderní doba mu tolik nepřeje. Jako hlavní důvod se nabízí marketingový tlak obchodníků, pro něž je Štědrý den alfou a omegou prodejů. Z Mikulášova košíku s ovocem a dobrotami se zkrátka tržby nezachrání. Přesto se ale podle dva roky starého průzkumu Českého národního panelu agentur STEM/MARK, NMS Market Research a Nielsen Admosphere tento svátek nadále slaví ve třech čtvrtinách domácností. A pravděpodobně se bude i letos ve většině z nich řešit otázka: Kde na poslední chvíli sehnat Mikuláše, anděla a čerta?