Nákupní boom pokračuje

Ekonomické okénko analytika ČSOB Petra Dufka

Každé další číslo z maloobchodu jen potvrzuje, že rok 2017 je ve znamení rekordních spotřebitelských nákupů. A netřeba snad dodávat, že maloobchodní tržby jsou v reálném vyjádření nejvyšší v historii.

Nákupní boom pokračuje

Červnová čísla v tomto směru nejsou žádnou výjimkou. Tržby obchodníků se tentokrát zvýšily meziročně o 6,6 %, od začátku roku již vzrostly o 5,2 %. Domácnosti svoji pozornost směřovaly k oblečení, elektronice, výrobkům pro volný čas, bytovému vybavení nebo – zjednodušeně řečeno – v podstatě ke všemu. V jejich nakupování se odrážel růst reálných příjmů a stále menší obavy z případného obratu ekonomiky a jejich finanční situace k horšímu.

Vyšší zájem nakupovat navíc podporují i nižší ceny elektroniky a vybavení pro domácnost, kde se projevuje silná konkurence a postupně také slabý kurz amerického dolaru, s nímž se za dovoz tohoto zboží z Asie platí. A prostor pro další zlevnění v tomto směru není ještě zdaleka vyčerpaný, i když vůle dále zlevňovat nemusí být vzhledem k silné poptávce až tak silná.

E-shopy ještě zdaleka neřekly poslední slovo

Jak výsledky maloobchodu pravidelně potvrzují, nemění se chuť spotřebitelů nakupovat ani trendy nakupování. Ve stále větší míře se ale nakupuje na internetu, který dlouhodobě roste nejrychleji, a dokonce výrazně více než v zemích západní Evropy. Internet už ovládá téměř pětinu maloobchodu a rozhodně ještě neřekl své poslední slovo. Na tomto poli totiž zůstává několik ne zcela zaplněných segmentů, hobby markety počínaje a tzv. diskonty konče. Jeho bezkonkurenční výhodou zůstává pohodlí a možnost získat přehled o hodnocení daného zboží, bleskové srovnání cen a nakonec často i jednodušší reklamace.

Boom nakupování bude pokračovat i v dalších měsících s tím, jak zrychluje růst mezd a klesá nezaměstnanost. Maloobchodní obrat tak letos dosáhne nového historického maxima a spotřeba domácností se nepochybně stane hlavním motorem poptávky v ekonomice. A nic na tom nejspíše nezmění ani mírné zvýšení úrokových sazeb ČNB, kterým centrální banka po devíti letech odstartovala cyklus zpřísňování měnové politiky.