Do portfolia nepatří jen korunová investice

Pokud se budeme dívat na investice jako na pojistku pro udržení kvalitní životní úrovně, nemusí být plně korunové portfolio tou nejlepší volbou. Jak tedy své finance diverzifikovat?

Do portfolia nepatří jen korunová investice

Nejeden český investor řeší otázku, jak má vnímat své bohatství, tedy přesněji řečeno, v jaké měně. Většina Čechů vydělávajících koruny a platících jimi, v tom má jasno. Pro určení, zda se investice zhodnotily, nebo naopak ztratily, použije změnu hodnoty v domácí měně. Je to základní pravidlo a lze jej považovat za správné.

Pokud ovšem připustíme náhled na investice jako svého druhu pojistku pro udržení kvalitní životní úrovně, nemusí být plně korunové portfolio tou nejlepší volbou. Nicméně historie nám ukazuje, že naše území nebylo imunní vůči různým bouřím, které měly významný vliv na hodnotu majetku i měny. A nemusíme hned myslet na válku nebo hledat paralely s vývojem venezuelského bolívaru.

Vzhledem k tomu, že jsme součástí Evropy a případné nesnáze by se zřejmě netýkaly jenom naší republiky, je rozumnou diverzifikací v tomto kontextu například americký dolar. Tedy teritoriálně i z hlediska typu diverzifikovaná aktiva oceňovaná v USD.

Očekávané posilování české měny sice může z výnosu podstatně ubírat, ale − ačkoliv bych si to opravdu nepřál − někdy v budoucnosti se může stát, že dolarový milionář bude bohatší než korunový miliardář.