Svět investic v roce 2017

Aleš Prandstetter, hlavní investiční stratég, ČSOB Asset Management

Rok 2016 přinesl investičnímu světu řadu překvapení. Jaké události budou mít vliv na dění na finančních trzích letos? A jaké investice ponesou zajímavé zhodnocení?

Svět investic v roce 2017

Na samotném počátku minulého roku trhy zaznamenaly nepříjemné poklesy, následovaly obavy z ekonomického vývoje Číny, nečekaný výsledek britského referenda a volby amerického prezidenta. Přesto přinesl z investičního hlediska řadu zajímavých příležitostí. Které události letos ovlivní dění na finančních trzích a jaké investice budou zajímavé v roce 2017, na to odpovídá Aleš Prandstetter.

Jaké investice ponesou zajímavé zhodnocení v roce 2017?

I v roce 2017 by měly být vítězem akcie, a to jak americké, tak evropské. Akcie rozvíjejících se trhů budou pravděpodobně pod tlakem sílícího amerického dolaru, nicméně v případě silnějšího světového hospodářského růstu mohou překvapit. Z odvětví jsou mým tipem banky a pojišťovny, a to i přes problémy, které tento sektor podrývají, zejména v Evropě – vzpomeňme italské banky. Zajímavé mohou být nadále farmaceutické společnosti, které se ještě nevzpamatovaly z předvolebního strachu z vítězství Hillary Clintonové.

Které události budou letos nejvíce ovlivňovat dění na finančních trzích?

Vzhledem k zajímavým volbám v několika evropských zemích mohou být trhy nervózní i ohledně politiky, zásadní vliv však budou mít ekonomické události. Trhy budou pečlivě sledovat rozjezd „Trumponomiky“ v USA a její vliv na ziskovost firem. Stejně důležité budou ale i kroky FEDu a to, jakým tempem bude zvyšovat úrokové sazby. V Evropě bude v hledáčku investorů vývoj v Británii a také, zda se na kontinentě (v eurozóně) udrží hospodářský růst. Celé to bude do značné míry záviset i na Číně, z níž momentálně přicházejí celkem optimistická čísla, nicméně tomu tak nemusí být po celý rok. Pro českého investora bude hodně důležitým okamžikem i opuštění měnového závazku ze strany ČNB.